PRÁCE 🧰

Jak uvolnit zaseklou/zamrzlou ruční brzdu

17. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Přimrzlá ruční brzda může být pro mnoho řidičů nepříjemný strašák. Nejčastěji se ruční brzda zasekne při chladných ránech, kdy byly v noci byly teploty pod nulou. Jak však už vzniklý problém řešit a co se rozhodně nedoporučuje?

Jak uvolnit zaseklou/zamrzlou ruční brzdu

V autoškole vám na jedné z prvních hodin určitě řekli, že ruční brzda se v zimě rozhodně nezatahuje, slouží totiž pouze k tomu, když chcete, aby vaše auto stálo, zatímco váš motor beží a vy si jen rychle potřebujete pro něco zaběhnout, či pokud stojíte na semaforu a nechcete nepříjemně oslňovat řidiče za sebou brzdovými světly.

V chladných dnech se nedoporučuje při parkování zatahovat ruční brzdu, pokud však parkujete v mírném kopci a bojíte se, aby vám "auto neodjelo" doporučuje se zařadit kvalt, buď 1 nebo zpátečku. Pokud parkujete ve větším kopci, je vhodné si s sebou vozit nějaké klíny, či kameny, kterými auto podložíte, zařadíte kvalt a auto bude stát.

Jak uvolnit zaseklou/zamrzlou ruční brzdu?

Pořiďte si škrabku na auto v online nabídkách e-shopů

Příčina zamrzání

Příčina zamrzání je taková, že se přes manžetku, kde je uchycen konec lana na brzdiči, dostane voda mezi lanko a ochrannou bužírku. Případně se začne tvořit vlhkost, která pak zapříčiní zamrznutí. Pokud plánujete výměnu lanovodů v servisu, řekněte si, ať vám vyčistí celý zadní brzdič, prasátka apod. 

Co (ne)dělat?

První rada, která vaši ruční brzdu chrání před přimrznutím, je parkování ve vyhřáté garáži. Parkování v garáži vás ušetří mnoha problémů, nejen před odcizením poklic, či vloupání se do auta, ale také udržuje vaše auto ve vhodné teplotě a tudíž vás nepříjemné ranní škrábání, či horší starty, způsobené chladným počasím, rozhodně mohou minout. 

Jak uvolnit zaseklou/zamrzlou ruční brzdu?

Dalším způsobem, jak odblokovat zamrzlou ruční brzdu je nepatrné cuknutí s autem. Při takovémto pohybu, se ruční brzda může (ale taky nemusí) uvolnit. Někdy stačí počkat na lepší počasí a nechat auto, aby takzvaně "rozmrzlo". To by mělo problém se zamrzlou ručkou dost možná vyřešit.

Rozmrazovací spreje v nabídkách e-shopů

Pokud však oteplení nepomohlo, problém může být i jinde. Zaseklou ruční brzdu není většinou lehké uvolnit (zvažujeme i její poškození) a proto výrazně doporučujeme zavolat do servisu. Pro auto si přijedou, lanka často přestřihnou a v servisu je následně vymění.

Odvážní odborníci uvádí, že pokud mají zamrzlou ruční brzdu, berou do ruky kladivo a obdaří šrouby pár ranami, které údajně "zamrzlou ruční brzdu rozhodně uvolní". Je však nutno uvést, že tuto proceduru odborníci provádějí pouze na starých autech, kde nehrozí výrazné poškození.

Jak uvolnit zaseklou/zamrzlou ruční brzdu?

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články