PRÁCE 🧰

Výměna brzdových destiček a jak ji provést svépomocí

22. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Brzdové destičky je jednou za čas potřeba vyměnit z důvodů, že se třením o kotouč při brzdění postupně obrušují a potřebují nahradit novými. V našem návodném článku popíšeme jak vyměnit brzdové destičky v domácích podmínkách.

Výměna brzdových destiček

Sundejte kolo a brzdový třměn

Postup je víceméně shodný u většiny běžných vozů. Nejdříve je nutné sundat kolo a brzdový třmen, který drží obvykle na dvou šroubech. Třmen je mohutný kus kovu, často barvený na červeno nebo nějakou jinou výraznou barvou. Není úplně ideální nechat třmen viset na hadičce, nejlepší je pověsit ho třeba háčkem z drátu za pružinu. Následně vyndejte ze třmenu destičky.

Výměna brzdových destiček

Proveďte údržbu brzdového systému

Zkontrolujte vodicí čepy, pokud chodí ztuha, sundejte z nich prachovky a vytáhněte je. Následně smirkem očistěte, ať hezky chodí. Poté přichází na řadu zamáčknutí pístků. To je nutné z toho důvodu, že nové destičky jsou tlustší (nejsou obroušené od kotouče). Jako "zamačkávadlo" se dá použít svorka nebo sikovky. Stačí si chytnout třmen a pístek do čelistí a malinko zabrat. Dávejte si hlavně pozor na to, abyste nepoškodili gumové těsnění kolem pístků.

Vyměňte brzdové destičky

Do třmenu dejte nové destičky, ale před tím ještě ideálně očistěte jejich vodicí drážky a namažte je. Potom už nic nebrání namontování třmenu zpět na své místo. Pozor při dotahování šroubů. To je nejlepší provést předepsaným momentem pomocí speciálního klíče. Po montáži brzdového třmenu zbývá již jen montáž kola a výměnu brzdových destiček máte úspěšně za sebou. Pokud se chcete podívat, jak to celé vypadá v praxi, na YouTube jsou desítky návodů na tuto operaci, která zabere pár minut času.

Zdroj info: Jakub Mokříš.
Zdroj médií: Flickr.

Podobné články