PRÁCE 🧰

Životnost brzdových destiček

26. 5. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Brzdové destičky jsou komponenty, které jsou důležité pro správnou funkčnost brzdového systému automobilu. Existuje mnoho druhů brzdových destiček a jejich životnost závisí na několika faktorech. Pojďme se nyní podívat na ty základní, ovlivňujících životnost brzdových destiček.

Brzdové destičky jsou spolu s brzdovými kotouči a třmeny důležitou součástí brzdového systému vozidel. V případě jejich opotřebení se brzdové destičky nedají vyměnit po jednom. Pokaždé se vyměňují na nápravě v páru. Životnost brzdových destiček závisí na více okolnostech, my si dnes představíme hlavní z nich.

Jak dlouho vydrží brzdové destičky a jaké faktory životnost ovlivňují?

  • praxe řidiče - pokud řidič umí brzdit motorem, výrazně prodlouží životnost brzdových destiček, jelikož nedochází k jejich nadměrnému opotřebení
  • hmotnost vozidla - u malých vozidel vydrží brzdové destičky delší dobu, než u velkých SUV
  • styl jízdy - v případě, že řidič jezdí agresivně brzda-plyn, životnost destiček může být taktéž výrazně zkrácena
  • 30 000 - 50 000 kilometrů - průměrná životnost brzdových destiček se pohybuje v řádech desetitisíců kilometrů
  • materiál - keramické brzdové destičky vydrží zpravidla déle, než ty organické

Jak poznat, že potřebují brzdové destičky vyměnit?

Brzdové destičky na konci své živostnosti ztrácejí svůj brzdný účinek, tudíž je nutné je vyměnit. Na sjeté brzdové destičky vás může u moderních aut upozornit čidlo, které vás pomocí kontrolky upozorní na přístrojovém štítu. S indikací čidla začnou brzdové destičky také při brzdění skřípat, jelikož se začíná třít kov o kov (skřípání však může způsobovat i rez na kotoučích, v případě, že auto déle stálo). Dále vám může začít volant vibrovat v nižších rychlostech, či ubývat brzdová kapalina. Ať už pocítíte jakoukoliv změnu v brzdném účinku, rozhodně to nenechávejte tak a destičky okamžitě vyměňte, aby nedošlo k něčemu horšímu.

Výměna brzdových destiček není žádná složitá věc a je možné jí provést i v domácích podmínkách. Jak na to se dozvíte v dalším článku: Výměna brzdových destiček, jak na to svépomocí.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články