PRÁCE 🧰

Vybíráme první auto pro studenta

15. 12. 2020 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Výběr prvního automobilu pro začátečníka by se neměl podceňovat, ale ani přeceňovat. Ruku na srdce, opravdu si myslíte, že vaše dítko (student) zvládne s nula zkušenostmi bavoráka se 300 koňmi

Auto pro začátečníka

Více než nové auto hledejte raději v inzerátech nebo autobazarech ojetinu. Takový vůz toho snese mnohem víc a vy si nebudete následně rvát vlasy z hlavy, až dítko poprvé odře kola nebo nárazník.

Na co se zaměřit při výběru

Existují faktory, podle kterých se můžete při výběru orientovat. Ještě než zběsile zaútočíte na levné nabídky v inzerátech, zeptejte se sami sebe, co auto musí a co nemusí mít ve výbavě. Jaké by vlastně mělo být? Řídit se v rozhodování a sestavování vhodných kandidátů můžete dle následujících bodů:

  • Bezpečnost - ano, sice to auto za pět tisíc vypadá super levně, ale pokud se dítku stane nešťastnou náhodou dopravní nehoda, nemá ho prakticky co ochránit. V tomto ohledu byste neměli být skrblíci a raději si připlatit za auto, které disponuje airbagy a které nebylo bourané.
  • Spolehlivost - začátečník určitě nepotřebuje řešit problémy, které ho zbytečně jen vystresují a nebude vědět, jak je řešit. Spolehlivých aut se v inzerátech nachází spousta, stačí jen hledat. Vyhýbejte se nabídkám, ve kterých je delší výčet závad a historie auta je také na pováženou.
  • Převodové ústrojí - ideální bude, pokud pro začátečníka vyberete auto s manuální převodovkou. Jakmile mu totiž hned ze začátku dopřejete luxus v podobě automatu, rázem zapomene, jak se řídí auta s manuálem a když pak bude potřeba něco převést v jiném voze, bude ztracen. 
  • Praktičnost - synovi se možná líbí to obrovské SUV, které denně potkává na ulici. Ale v běžném provozu to není zrovna praktické, obzvlášť pro člověka bez zkušenostní. Ideální je menší auto nebo hatchback, se kterým se dá dobře manévrovat a pohodlně parkovat - zejména pak podélně, což je mimo jiné velký strašák.
  • Cena - pokud nechcete investovat velkou částku, pak ve vybírání buďte opravdu obezřetní, zejména co se týká ojetin. Ne vždy platí, že koupě nejlevnějšího auta znamená dobrou volbu.

Tipy na první levné auto 

Pamatujete si na své první auto, jaký model to byl? Například já jsem mnoho kilometrů najezdila s Peugeotem 206 a byl to vynikající parťák. Společně jsme zažili první škrábance a strasti. Po pár tisícovkách kilometrů se ale už člověk oklepal a tolik se nebál.

Inzeráty vozů vhodných pro zaučení studenta

Renault Clio

Clio bude vhodnou volbou pro každého, kdo odmítá koupit Škodovku už z jakéhokoliv důvodu. Porozhlédnout se můžete například po motoru 1.2, který sice moc nejede, ale je to držák nebo se nabízí možnost patnáctistovky, která se hodí spíše pro delší cesty. Dobrou zprávou také je, že auta ve většině případů nereznou.

Vyrábí se už poměrně dlouhou řádku let, a tak není divu, že je stále potkáváte na silnicích. Může za to přijatelná cenovkaClia se dají koupit už od 10 tisíc korun. Za vyšší částku do 50 tisíc korun pořídíte v pohodě mladší a lepší verze do roku výroby 2010.

Ford Fiesta na inzerát

Ford Fiesta

Zajímavé auto, které neztrácí na svém osobitém stylu napříč generacemi. Fiesta se stala oblíbeným vozem mezi řidiči, a tak si jej nepořizují jen začátečníci, to svědčí o jeho kvalitách. Poptávka je vysoká, a tak se může stát, že cena bude poměrně vyšší, než by člověk čekal. Na druhou stranu je to opravdu držák. Pokud byste ale chtěli levnější vůz pak se mrkněte na pátou generaci a zejména pak po benzínové 1.4, kterou seženete za zhruba 50 tisíc korun.

Hezké auton můžete koupit i z novější generace (tedy šesté) od data výroby 2008 s cenovkou se dostanete i pod 100 tisíc korun. Vozy z této generace jsou spolehlivé a bez zbytečně zatěžujících a nákladných závad.

Škoda Fabia na prodej v inzerátech

Škoda Fabia

Stálice na českém trhu. Výhodou je, že pokud si vyberete vůz z první generace, seženete ho klidně i za deset tisíc. Jen je třeba zvážit, zda-li má investice smysl, abyste později jen stále nedokupovali náhradní díly, které jsou ale na druhou stranu dobře sehnatelné a levné. Doporučili bychom přeci jen "dražší" verzi, u které nebudou stočené kilometry a nebude mít za sebou plnou historii problémů. S Fabií se dobře jezdí, manévruje, navíc má spoustu prostoru uvnitř a ve verzi kombi ho nabídne i v zavazadlovém prostoru. Jen pozor na korozi.

Uvažovat by se dalo i o druhé generaci, se kterou ale mají někteří řidiči problém kvůli vzhledu. Nicméně oblíbenou motorizací bude jak v případě první generace, tak té druhé 1.4 16V a v inzerátech Fabii II seženete už za 50 tisíc korun. U mladších ročníků je třeba počítat už s vyšší cenou.

Zdroj médií: redakce, pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články