PRÁCE 🧰

Výběr ojetiny pro cestu na dovolenou

23. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Možná byste rádi vyjeli na dovolenou k moři, ale chybí tomu jedna zásadní věc – auto. Jak vybrat ojetinu pro cestu třeba do Chorvatska, Polska nebo Itálie?

Jak vybrat ojetinu pro cestu na dovolenou?

Jak vybírat ojetinu

  • Ideální je samozřejmě auto po prvním majiteli, ideálně soukromníkovi. Solidních autobazarů je u nás pořád jenom pár, takže pokud do nějakého míříte, buďte zvlášť obezřetní.
  • Historie vozu je extrémně důležitá, protože umožní zjistit, co se s vybraným kouskem dělo dřív. Dejte si ji samozřejmě do kontextu se vším ostatním. Jestliže se měnila ložiska, ramena nebo tlumiče nápadně brzy, je možné že vůz jezdil často v terénu, takže se zaměřte především na podvozek a jeho stav.
  • Hledejte stopy po nehodě. Dobrým vodítkem jsou nejrůznější nestandardní sváry v oblasti motorového prostoru nebo podvozku. Podívejte se, jak lícují spáry dílů, u nárazníku je naprosto normální, že se vymění třeba po střetu se zvěří, takže nemusí lícovat na 100 %. Jenže když je na jedné straně mezi dveřmi a A sloupkem mezera tři milimetry a na straně druhé přes jeden centimetr, je něco špatně. Solidní vodítko jsou čísla skel a jejich značka. Originální skla budou mít velmi podobné číslo a budou na nich značky automobilky. Velmi odlišná čísla, nebo dokonce dvě tři skla bez označení automobilky, budí podezření.
  • Ojetina na dovolenou bude pravděpodobně vyžadovat alespoň základní servis. Počítejte proto s nějakou rezervou na výměnu oleje, případně autobaterie. Dost možná to bude chtít i nové rozvody. Před koupí zkontrolujte stav pneumatik, ať víte, jestli budete muset pořídit novou sadu, nebo nikoliv.

Opravdu potřebujete kombík?

Českou specialitou jsou kombíky, ve kterých je po většinu roku převážen jen a pouze vzduch. Oblíbeným argumentem jejich majitelů je věta: „Víš, kolik toho naložím, když jedu do Chorvatska?“

Jenže když se podíváme na tvrdá data, tedy objem zavazadlového prostoru například klasické a dlouhé oktávky, uvidíme, že se to moc neliší. Například druhá generace měla v kufr o objemu 585 litrů v případě liftbacku. Kombík měl jenom o 20 litrů víc, tedy 605 litrů. Jestli je pro vás oněch 20 litrů rozhodujících, tak klidně omezte výběr jenom na ně. Jenže „prodloužené“ verze aut bývají obvykle dražší.

Na dovolenou si pojistěte asistenční služby

Je možné si připojistit rozšířenou asistenci k povinnému ručení nebo havarijnímu pojištění, ale je tu rovněž varianta samostatného pojištění jenom asistence v případě poruchy nebo nehody. Je to sice o něco dražší (na rok v nižších tisících korun pro EU, případně kolem tisícovky pro ČR), ale když dojde na lámání chleba a třeba nutnost odtahu z Chorvatska, létají desetitisíce jako nic. A buď je zaplatí pojišťovna, nebo vy.

Nemáte na auto? Zkuste carsharing

Pakliže na solidní ojetinu nemáte finanční prostředky, nebo ji z jakéhokoliv důvodu nechcete, stále ještě je tu jedna možnost. Auto si můžete půjčit buď formou klasického carsharingu, nebo z autopůjčovny. Vyzkoušeli jsme to a vydali jsem se s Hyundai i30 Kombi od Car4Way do Itálie.

Zdroj info: aaa, motor1, car4way.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články