PRÁCE 🧰

Dovolená bez trička? Tak možná na pláži

11. 8. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Oblíbenou kratochvílí středoevropanů na dovolené jsou podvečerní procházky na promenádách podél pláží a přístavů. Turisty, zejména ty ze zemí bývalého východního bloku, lze obvykle docela dobře rozpoznat podle několika ukazatelů. Jedním z nich je i absence dostatečného oblečení.

Bez trika do města nelez

Vídáme to u moře každý rok, a to v Itálii, Chorvatsku, Španělsku, ba i v Polsku a prakticky všech zemích, které nějakými plážemi disponují. Sem tam narazíme na někoho takové i v centru Prahy. O čem je řeč? Jde o to, že se bohužel spousta turistů nebojí odložit tričko klidně i v centru města. O tom, jestli je to vhodné, nebo ne, se můžeme přít, nicméně obecný konsenzus je, že je lepší zůstat oblečený kdekoliv mimo pláž nebo hotelový bazén.

V Chorvatsku v plavkách jen na pláž

Můžeme si o tom myslet co chceme, ale je obvyklé, že když někdo někam přijede, tak by měl dodržovat tamní pravidla, ať jsou jakákoliv. Třeba na chorvatském ostrově Hvar hrozí za pohyb po městě v plavkách nebo i jen bez trička, docela solidní pokuty. Když vyrazíte jenom v plavkách, je to až za 600 eur (14 434 korun), pakliže si vezmete šortky, ale na triko zapomenete, dostanete slevu a bude to jen za 500 eur (12 029 korun). Podobná pravidla mají zavedená ve většině větších letovisek, včetně pokut. Na poprvé vás pravděpodobně policie jen upozorní, pakliže se neobléknete, přijde trest. I v případě, že si chcete skočit do nejbližší samoobsluhy pro vodu, si vezměte na sebe aspoň to tričko.

Věřící Italové

Velmi podobně se na to dívají v Itálii. Nejcitlivější jsou na odhalování těl pochopitelně ve Vatikánu, kde byste měli mít zahalená ramena i kolena. V turistických letoviscích pak platí pravidlo, že plavky patří výhradně na pláž nebo k bazénu, tričko oblékněte kdykoliv děláte jakoukoliv činnost nesouvisející přímo s koupáním nebo opalováním.

Hotely mají svá pravidla

Samostatnou kapitolou jsou hotely, kde zejména východní dovolenkáři nemají problém snídat ve společné jídelně bez zakrytého vršku těla. Na to pozor, to se opravdu nesluší. Vždy je potřeba mít minimálně šortky (nikoliv plavky) a tričko nebo košili. U oběda se bere toto pravidlo ještě o něco vážněji a bývá zvykem nechodit se stravovat v sandálech nebo otevřené obuvi. Pro večer, tedy večeři a pak nějakou juchandu bývají předepsané pro muže kalhoty a tričko s límečkem nebo košile, pro ženy pak ideálně šaty. Hodně se to však liší hotel od hotelu. Zpravidla ty levnější a méně luxusní mívají o něco mírnější pravidla než dražší hotely (čtyři nebo pět hvězdiček). Většinou se můžete o dresscode dočíst na webu daného hotelu.

Zdroj info: Hvar, total-croatia-news.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články