PRÁCE 🧰

Vybíráme spolehlivé malé auto pro páry i singl

8. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Sháníte malé auto, které bude spolehlivé a zároveň vás nebude stát jako nová kára? Pak se pojďme podívat na pár tipů ojetin, které by se vám mohly líbit nebo je můžete alespoň zařadit do svého finálního výběru.

Spolehlivé malé auto - rádce, jaké vybrat

Toyota Yaris

Malé a stylové autíčko, které svým designem překvapí nejednoho řidiče. Navíc nemusíte nutně sahat po zánovní ojetině, ale můžete se s klidem ohlédnout i po starší verzi vozu. Auto klame svým vnitřním prostorem, leckdo by mohl totiž tvrdit, že se dozadu nikdo nevejde, ale opak je pravdou.

Na druhou stranu, pokud jste jen dva, pak na zadní sedačky můžete posadit třeba pejska a později dětskou autosedačku. V inzerátech se dívejte po motoru 1.3 VVT-i, který svým výkonem bude dostačující. Naopak 1.0 VVT-i by se pro někoho mohla zdát poněkud línějšího charakteru i na tak malé auto.

Spolehlivé malé ojeté auto - které vybrat?

Spolehlivá malá ojetá auta od inzerentů

Honda Jazz

Zatímco jsme v redakci zkoušeli novou generaci Hondy Jazz, vám bychom doporučili ty předchozí. Oblíbené je městské "odrážedlo" mezi staršími ročníky, a proto si možná získal přídomek "důchodovské auto". Není to žádný závoďák, na druhou stranu může nabídnout solidní zavazadlový prostor. Obzvlášť, když se sklopí zadní sedačky. Ty jsou u Hondy pověstné a říká se jim Magic seats - můžete je sklopit do různých poloh a doslova čarovat s prostorem vozu.

Na delší cesty to ale asi úplně nebude, kvůli tvrdšímu podvozku a následným otřesům vás možná brzy začnou bolet záda. Auto v sobě městského ducha holt prostě nezapře.

Hyundai i10

Britský automobilový magazín What car? doporučuje autíčko od data výroby 2014 a novější. Označila jej ve svém žebříčku spolehlivosti 97,6 procenty. Auto je tak ideální do města a na kratší výlety. Při výběru motorizace se raději vyhýbejte nafťákům. Naopak u benzínových jednotek se nemusíte bát prakticky žádné.

Navíc i10 se dají stále sehnat s průměrným nájezdem 100 tisíc kilometrů, což je velmi pěkná číslovka. Pozor si dávejte jen na ložiska kol, která u tohoto auta trpí a častěji se kazí. Někomu by možná mohlo vadit horší odhlučnění kabiny a může se objevit problém s palivovým čerpadlem. Přesto všechno ale Hyundai i10 platí za synonymum pro spolehlivost a mrštnost v městské džungli.

Inzeráty ojetých Fabií 2. generace

Spolehlivé malé auto - jaké vybrat?

Škoda Fabia II

Nakonec si dáme poměrně větší vůz oproti ostatním, zato nesmrtelné auto. Všechny generace brouzdají po českých silnicích a získávají si tak srdce Čechů po desetiletí. Výhodou je, že zatímco za poslední generaci zaplatí pár stovek tisíc, tu první koupíte už za pár desítek, pokud to tedy není zrovna vymazlené RS. Ideální bude, když se podíváte na druhou generaci s motorem 1.4 16V o výkonu 63 kW.

Fabie jsou držáci, a tak není výjimkou, že vás čeká mnoho tisíc kilometrů s tímto vozem. Pokud se něco pokazí, je velmi snadné sehnat náhradní díly a stejně tak si starší modely zvládnete opravit i doma, pokud jste trošku zruční. Navíc Fabii lze pořídit i ve verzi kombi, přeci jen Češi jsou národem kombíkomilů, a tak se to nabízí. Při vybírání se nezapomeňte poptat po servisní historii.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články