PRÁCE 🧰

Nevrací se vám ruční brzda na voze Škoda Octavia 2? Víme, co je příčinou!

20. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Škoda

Potýkáte se s nevracející se pákou ruční brzdy u vozu Škody Octavia 2 1.9 TDI? Ruční brzda – věrný parťák v kopcích a záchranná brzda v krizových situacích. Ale co když se z ní stane zrádný nepřítel, který se odmítá vrátit do své pozice?

Příčinou nevracející se ruční brzdy může být například fakt, že brzdná páka může být zanesená nečistotami a rzí, čímž se zhorší její pohyblivost. Vratná pružina, která pomáhá páce se vracet, může být opotřebovaná nebo chybět. Osička, na které se páka pohybuje, se může začít přidírat. Jsou dvě možnosti, jak opravit nevracející se ruční brzdu. 

Nefunkční ruční brzda

Jak vyřešit tento problém

Nejčastějším problémem je povyskočené lanko ruční brzdy (viz obrázek). Naštěstí se výměna brzdiče zvládne i svépomocí a zabere vám jen chvilku. Je možné použít nový, případně i repasovaný brzdič (cena se liší asi o 500 korun).

Co budete potřebovat na výměnu brzdiče:

  • Nový brzdič
  • Klíč nebo ráčnu o velikosti 13 mm
  • Klíč na brzdové potrubí (velikost 11 mm)
  • Odvzdušňovací šroub (může být také součástí nového či repasovaného brzdiče)
  • Brzdovou kapalinu

Nový brzdič Octavia 2

Postup opravy

Pomocí klíče nebo ráčny s nástavcem 13 mm vyšroubujte dva šrouby, které drží brzdič na místě. Uchopte brzdič a opatrně ho vyjměte. Vytáhněte zaseknuté lanko ruční brzdy. Vezměte nový brzdič, zašroubujte dva šrouby, které jste v prvním kroku vyndali, a utáhněte je momentovým klíčem na požadovaný moment. Vložte lanko ruční brzdy do nového brzdiče. Následně namontujte brzdovou hadici na nový brzdič. Ujistěte se, že je hadice správně nasazena a zajištěna sponou.

Pro dlouhou životnost brzdového ústrojí používejte kvalitní brzdovou kapalinu a pravidelně ji měňte (o tom, jak často měnit brzdovou kapalinu si můžete přečíst v našem dalším článku).

Odvzdušňování nového brzdiče

Jak odvzdušnit brzdy

Brzdy je dobré odvzdušňovat v alespoň dvou lidech. Jeden bude odvzdušňovat u brzdiče a druhý bude šlapat po pedálu. Najděte odvzdušňovací šroub (může být různé velikosti, náš výrobce měl hlavičku o velikosti 10 mm) na brzdiči (většinou se nachází v horní části). Nasaďte na odvzdušňovací šroub průhlednou hadičku a ponořte její druhý konec do nádobky. Pomocí klíče nebo ráčny s nástavcem 10 mm (může se lišit dle výrobce) povolte odvzdušňovací šroub o cca půl otáčky. Druhý člověk pomalu stlačuje pedál brzdy. Ze začátku bude z hadičky proudit brzdová kapalina s bublinami. Je třeba tento krok opakovat, dokud z hadičky nepoteče čistá brzdovka bez bublin. V mezičase je třeba také kontrolovat a případně doplňovat brzdovou kapalinu. Po odvzdušnění brzdiče utáhněte odvzdušňovací šroub. Pro správné fungování je vhodné dle odborníků odvzdušnit celou brzdovou soustavu. Informace v tomto článku slouží pouze pro informační účely a nenahrazují odbornou pomoc.

Nový brzdič Octavia 2

Zdroj info: Škoda Octavia Club, Škoda Octavia Forum.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.

Fotogalerie (14 fotek)

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

K69, 20. 4. 2024 16:21
Jako vážně? Možná tak v autorizáku... V 90% případů to stačí vyndat ven očistit promazat a vrátit na místo. Přitom zkontrolovat jestli lanko samotné jde volně. Ano viděl jsem i případ kdy byla vyskočená ta pružina (předpokládám, že o něco zavadila), ale pár se dá koupit za 150,- takže žádný problém.

Podobné články