PRÁCE 🧰

Víte, jaký je interval výměny brzdové kapaliny?

26. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat brzdovou kapalinu Vše o brzdové kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Brzdová kapalina jednou z těch, na kterou se často zapomíná. Jaký je interval výměny brzdové kapaliny a proč se má vůbec měnit?

Jaký je interval výměny brzdové kapaliny

Články na téma výměna brzdové kapaliny:

  1. Jak často měnit brzdovou kapalinu
  2. Dolití brzdové kapaliny
  3. Výměna brzdové kapaliny - proč a jak často?
  4. Jaký je interval výměny brzdové kapaliny - právě čtete
  5. Výměna brzdové kapaliny

I přes to, že je brzdovka často opomíjená automobilová tekutina, jedná se o jednu z těch nejdůležitějších. Bez ní by se totiž nedalo brzdit. Přenáší sílu na brzdový válec přes brzdové pedály. Z válce se pak síla přenáší na brzdící prvky. Mezi tyto prvky pak řadíme bubny anebo kotouče. 

Mnoho řidičů při špatném brzdném účinku mění především kotouče a brzdové destičky. Mnoho z nich však zapomíná na hygroskopující brzdovou kapalinu. Hygroskopie je termín, označující schopnost látky snadno pohlcovat a udržovat vzdušnou vlhkost. Což v případě brzdové kapaliny nemusí být úplně ideální. Tím, jak na sebe brzdovka váže vlhkost – jednoduše vodu – klesá její bod varu, což znamená, že se při prudším brzdění přemění v páru. Pára sama o sobě je stlačitelná a tudíž dojde k tomu, že se v autě propadne brzdový pedál a v celkovém součtu nedojde k brzdění. Když se pak kapalina zpátky ochladí, pedál funguje normálně

Kolik vody je v pořádku a kdy je potřeba výměna?

Kolik vlhkosti v brzdovce je se dá proměřit testerem, který mají v běžných autoservisech. A je možné si ho za pár stovek koupit také domů. Brzdová kapalina, která je v pořádku, má poměr vody menší než 1,5 % (asi 181 °C a více). Kapalina, která je použitelná, ale je potřeba ji hlídat má poměr vody mezi 1,5 a 3 % (mezi 171 °C - 180 °C). Pokud je poměr vody v brzdovce větší než 3 % (170°C a méně), je doporučená okamžitá výměna. Výměna brzdové kapaliny je podle odborníků doporučena po 2 až 3 letech. Bod varu nové brzdové kapaliny je vetší než 230 °C. 

Brzdovou kapalinu je občas potřeba také dolít. Nádobka na doplnění se nachází v motorovém prostoru a její víčko je u mnoha aut opatřeno symbolem brzd spolu s informací o typu kapaliny, která se pro vůz používá. Nejčastěji je to DOT 4 nebo DOT 5. Tento údaj je potřeba dodržet, najít jej můžete také v manuálu vašeho vozidla. 

Zdroj info: Autoservis.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články