PRÁCE 🧰

Dolití brzdové kapaliny

9. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat brzdovou kapalinu Vše o brzdové kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Brzdová kapalina se do nádržky dolévá v případě výměny, ale i když je jí tam málo. To může nastat i ze zcela přirozené příčiny.

Dolití brzdové kapaliny

Malý úbytek je normální

Když pomineme netěsnosti, kterými by mohla brzdová kapalina pomalu unikat, tak její přirozený pokles v nádržce je obvykle způsoben opotřebením brzdových destiček, potažmo paken. Ty se totiž časem obrušují a zvětšuje se tak prostor v brzdových válcích, protože s tím i pístek postupuje ve válci směrem ven. Pozor ale, tento úbytek je velmi, velmi pozvolný. Pokud během třeba pěti set kilometrů běžné jízdy klesne hladina v nádržce z maxima na minimum, je něco špatně.

Je to absolutně triviální

Každopádně doplnění není nijak složité. Stačí odšroubovat víčko na nádržce a potřebné množství prostě a jednoduše dolít. I takovou věc ale dokáží někteří zdramatizovat. Předně je dobré se pokusit kapalinou nepocintat. Na oblečení to vytváří nevzhledné skvrny. Pokud je nádržka blbě přístupná, doporučujeme obalit nádržku hadrem a druhý mít nachystaný, kdyby se vám povedlo trochu vylít někde vedle.

Ať to neodskáče lak!

Brzdová kapalina totiž velmi efektivně naleptá lak. V závislosti na druhu laku pak dojde buď ke spojení a v daném místě stékající brzdovka vytvoří jakousi nevzhlednou, ale s okolím stejně barevnou stopu, která někdy i vystupuje nad okolní povrch. Případně, a to je ta horší varianta, se prožere až na kov, kde velmi efektivně vytvoří přístup vnějším vlivům, to znamená vlhkosti, vzduchu nebo takovému tomu postrachu starých škodovek - rozsolené břečce. Člověk se pak může snažit korozi jakkoliv zabránit na prazích a blatnících, ale je mu to k ničemu, když si mezitím bez povšimnutí prohlodává rez někde za nádržkou brzdové kapaliny. 

Nádržka brzdové kapaliny Fiesta

Při dolévání a obecně jakékoliv práci s brzdovou kapalinou je proto nejlepší nespěchat a dávat pozor, abyste nepotřísnili sebe, oblečení ani auto. Zejména v těch složitých případech, jako třeba u Fordu Fiesta, kde je nádržka skutečně hodně nelogicky umístěná.

Zdroj médií: Depositphotos, redakce.

Podobné články