PRÁCE 🧰

Únik brzdové kapaliny

2. 9. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat brzdovou kapalinu Vše o brzdové kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Jestli opravdu nechcete, aby vám něco z auta vyteklo, pak je to brzdová kapalina. Úniky ostatních kapalin jsou možná drahé na servis, ale jak se ztratí brzdovka, tak jste do značné míry namydlení.

Únik brzdové kapaliny

Loužička pod autem

V tom lepším případě dojde k úniku brzdové kapaliny, když je auto třeba zaparkované a všimnete si loužičky. Horší varianta je, že se buď rozjedete, aniž byste o úniku věděli, nebo k němu dojde přímo za jízdy. Tady mají výhodu ti, kteří parkují v kopci, mají tak větší šanci se o úniku dozvědět, protože loužička se rozlije a kapalina se tak vydá mimo půdorys auta a neschovává se pod ním.

Nemusí to být nutně brzdovka

Pokud už přijdete na to, že z auta něco vytéká, je dobré v první řadě nepanikařit. Prvně je dobré identifikovat, co to vlastně vyteklo. Je-li to černé a mastné, pravděpodobně půjde o olej. Brzdová kapalina je na omak také mazlavá, ale jinak než olej. Barvu má většinou čirou, případně fialovou nebo červenou. Pozor, pokud to voní, je to s jistotou kapalina do ostřikovačů, což není až tak fatální závada. V každém případě se určitě podívejte autu pod kapotu a najděte nádržku brzdové kapaliny. Je-li v ní obsahu podezřele málo, je lepší nikam nevyjíždět.

Natlakované vedení by mohlo místo úniku zvětšit, co hůř, může se stát, že všechna kapalina vyteče najednou. Jestli je nádobka úplně prázdná, lze s jistotou konstatovat, že v úniku brzdové kapaliny došlo a nemá ani smysl sedat za volant a startovat. Rovnou volejte svému mechanikovi a vůz je nutné dostat do servisu.

Identifikujte místo úniku

Kde konkrétně k úniku dochází, je někdy složitější zjistit. Tady pomůže ta případná loužička, která alespoň naznačí. Když je pod jedním z kol, je závada tam, pokud někde jinde, mrkněte, co je nad loužičkou. Může to být klidně hlavní brzdový válec, ale třeba i zlomená hadice. Dost často k úniku dojde po výměně brzdové kapaliny, protože odvzdušňovací ventil není dotažený a propouští.

Kontrolka varuje

Pokud k úniku dojde za jízdy, měli byste se to dozvědět alespoň s drobným předstihem díky kontrolce. Buď je samostatná pro brzdovou kapalinu, nebo se ukáže závada brzd. Modernější vozy vám na displeji vypíší, že je na brzdách závada. V každém případě doporučujeme ihned zastavit (dokud to jde) a prověřit to.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články