PRÁCE 🧰

Cena brzdové kapaliny

11. 9. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat brzdovou kapalinu Vše o brzdové kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Cena doplnění nebo výměny brzdové kapaliny v domácích podmínkách je velmi, velmi přijatelná. Za kapalinu jako takovou dáte pár desetikorun, maximálně stokorun.

Cena brzdové kapaliny

Jednou z těch nejméně servisně nákladných položek autě je brzdová kapalina, respektive její výměna. Zejména ti, kteří se do toho pustí v domácích podmínkách nemají za hodinu co dělat a cenově je to doslova zanedbatelná položka. Otázkou je, kolik jí bude třeba?

Radši kupte větší balení

Při výměně je totiž potřeba dostat ze systému starou brzdovou kapalinu a nahradit ji novou. Při tom může i trochu té nové vytéct ven. Třeba u jedničkové Fabie obvykle stačí půl litru, ale nic nezkazíte, když si ty půllitrovky koupíte pro sichr dvě, eventuálně sáhněte rovnou po litrovce. To nejhorší, co se může stát je, že nebudete mít brzdovky dostatek a rozebrané auto bude jedinou možností, jak zajet pro další.

Brzdová kapalina DOT 3

Cenově vychází tahle kapalina na zhruba 60-80 korun za půllitr. Čtyřlitrové balení byste měli být schopni sehnat do čtyř stovek. Ale to je právě to - sehnat ji. "Dot trojku" odvála historie, a přesto, že se stále vyrábí, málokdo ji má skladem. Proč taky, když ji lze nahradit modernější čtyřkou, že?

Brzdová kapalina DOT 4

Nejpoužívanější brzdovou kapalinu, se kterou prakticky nemůžete sáhnout vedle, splašíte v obchodech od padesátikoruny za půllitr, pokud chcete značkovější produkt, nachystejte si stovku. Litrovka je do dvou set a pětilitrové balení vyjde na dvě až tři stovky. Pro zajímavost - dvousetlitrový barel vyjde na zhruba 15-25 tisíc.

Brzdová kapalina DOT 5

Ohledně té finanční náročnosti platí jedna výjimka - pětková kapalina. Ta je totiž dost unikátní svým složením (na silikonové bázi) a používá se v osobních autech skutečně velmi, velmi zřídka. Půl litru vyjde na 350 korun a víc, jsou takové, kde i za čtvrtlitr zaplatíte přes sedm stovek. To by nebylo až tak strašně, jako její shánění. V obchodech a na benzinkách s ní moc nepočítejte, budete ji muset pravděpodobně objednat přes internet.

Brzdová kapalina DOT 5.1

Tohle je spíš do výkonných sportovních, až okruhových aut a motocyklů. Půllitr vyjde na asi osmdesát korun, do dvou stovek se dá sehnat litrovka. 

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články