PRÁCE 🧰

Brzdová kapalina: DOT 3, 4 a 5 – jak vybrat tu správnou?

15. 10. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat brzdovou kapalinu Vše o brzdové kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Existuje několik různých typů brzdových kapalin, které jsou klasifikovány podle specifikací DOT (Department of Transportation). Nejběžnějšími typy jsou DOT 3, DOT 4 a DOT 5. Pojďme si je tedy představit.

Brzdová kapalina: DOT 3, 4 a 5 - jak vybrat tu správnou?

Životnost brzdové kapaliny se udává průměrně na dva roky. Brzdová kapalina má totiž schopnost absorbovat a udržovat vlhkost, tento jev se nazývá hygroskopie a může mít významný dopad na funkci brzdového systému. Brzdová kapalina má tendenci pohlcovat vlhkost z okolního prostředí a tím klesá bod varu. To znamená, že při intenzivním brzdění se může rychle přeměnit na páru, která je stlačitelná, tudíž by nedošlo k požadovaném brzdnému účinku. Když se pak kapalina zpátky ochladí, pedál funguje normálně.

Aby brzdová kapalina splňovala svou funkci, musí být nejen účinná a přenášet brzdnou sílu, ale také musí zůstat stabilní a odolná proti degradaci v průběhu času.

Kdy je potřeba vyměnit brzdovou kapalinu?

Poměr vody v brzdovce lze změřit testerem brzdové kapaliny, který je běžně dostupný v autoservisech. Je možné si ho za pár stovek koupit také domů. Brzdová kapalina, která je v pořádku, má poměr vody menší než 1,5 % (asi 181 °C a více). Kapalina, která je použitelná, ale je potřeba ji hlídat, má poměr vody mezi 1,5 a 3 % (mezi 171 °C - 180 °C). Pokud je poměr vody v brzdovce větší než 3 % (170 °C a méně), je doporučená okamžitá výměna. Výměna brzdové kapaliny je podle odborníků doporučena po 2 až 3 letech. Bod varu nové brzdové kapaliny je vetší než 230 °C.

Co dělat, když se ztrácí brzdovka?

Brzdovou kapalinu je třeba čas od času dolít. V motorovém prostoru najdete nádobku určenou k tomuto účelu. Její víčko bývá označeno symbolem brzd a také obsahuje informaci o druhu kapaliny, kterou byste měli použít pro váš konkrétní vůz. Výškou hladiny brzdové kapaliny můžete identifikovat také stav obložení brzd. Avšak pokud je hladina brzdovky příliš nízká, zbystřete! Pokud brzdovou kapalinu musíte doplňovat častěji, zkontrolujte netěsnost brzdového systému!

Brzdová kapalina DOT 3

Brzdová kapalina DOT 3 je nejběžnějším typem brzdové kapaliny. Je to kapalina na bázi glykoletheru s klasickým bodem varu 205 °C. Je relativně levná a snadno dostupná. 1 litr brzdovky DOT 3 pořídíte v průměru za 150 korun.

Brzdová kapalina DOT 4

Brzdová kapalina DOT 4 je odolnější vůči teplu než brzdová kapalina DOT 3 a je také na bázi glykoletheru. Má bod varu 230 °C. Je také méně hygroskopická, což znamená, že absorbuje méně vlhkosti z atmosféry. 1 litr brzdovky DOT 4 pořídíte v průměru za 200 korun.

Brzdová kapalina DOT 5

Brzdová kapalina DOT 5 je silikonová kapalina s bodem varu 260 °C. Je odolná vůči teplu, korozi a hygroskopii. Silikon totiž není hygroskopický a velmi efektivně promazává veškeré gumové části a těsnění. Tato kapalina obvykle nevyžaduje tak častou výměnu. 1 litr brzdovky DOT 5 pořídíte s cenovkou již čtyřmístnou.

Brzdová kapalina DOT 5.1

Pro závodní a vysokovýkonné vozy byla vytvořena speciální brzdová kapalina DOT 5.1, která je opět na základu glykoeletheru bodem varu 260 °C. 1 litr brzdovky DOT 5.1 pořídíte v průměru za 300 korun.

Která brzdová kapalina je pro vás ta pravá?

Většina osobních automobilů vyžaduje brzdovou kapalinu DOT 3 nebo DOT 4. Brzdová kapalina DOT 5 je vhodnější pro výkonná vozidla nebo vozy, které jsou často provozovány v extrémních podmínkách. Pokud si nejste jisti, jakou brzdovou kapalinu použít, obraťte se na svého prodejce nebo na autorizovaný servis.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články