PRÁCE 🧰

Výměna brzdové kapaliny

9. 10. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat brzdovou kapalinu Vše o brzdové kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Na stav brzdové kapaliny spousta řidičů kašle. Přitom je to médium přenášející tlak na pístky, které se poté zakusují do brzdových kotoučů. Proto je fajn si hlídat, jak na tom je a v případě potřeby ji vyměnit.

Jak často měnit brzdovou kapalinu

Brzdová kapalina

Hydraulický okruh brzd potřebuje nějak efektivně přenášet sílu z posilovače na kotouče. Počátek automobilismu přinášel různé pokusy, od lanek a přepákovaných táhel přes další pokusy až po přenos síly právě s využitím nestlačitelné kapaliny. Zde je důležité ono slovo „nestlačitelné“, protože od něj se odvíjí schopnost přesně dávkovat brzdnou sílu, která zůstává víceméně konstantní a není s každým stlačením brzdového pedálu jiná.

Voda má pro potřeby brzdění a při něm vznikajícího tepla docela nízký bod varu. Při jeho dosažení se mění v páru, která je stlačitelná velmi dobře a pro přenos sil na brzdy se nehodí. Požadavky splňuje hydraulická kapalina, jejíž bod varu je dostatečně vysoko, je relativně levná a dobře dostupná.

Nevýhoda brzdové kapaliny

Brzdovka má však jednu nevýhodu, je totiž hygroskopická. To znamená, že velmi ochotně pohlcuje vlhkost díky glykoletheru, což je hlavní složka, typicky se jedná o vlhkost ze vzduchu. Postupem času se tak brzdová kapaliny ředí vodou a vzniká nám směs, která oslabuje ony výhodné vlastnosti. Dokud nedosáhne tato kapalina bodu varu, je vše v pořádku. Jenže jakmile voda uvnitř začne vřít, mění se v páru, kdežto zbytek brzdovky je pořád kapalina. Pára však vyplní část prostoru v hydraulickém okruhu a při stlačování pístku bude docházet i ke stlačování páry. Přenos síly tak nebude lineární, což řidič pocítí jako lehké propadnutí pedálu brzdy a také jeho lehce jiný charakter odporu, který klade noze. O přesnosti dávkování brzd si může samozřejmě nechat jenom zdát.

Jestli se domníváte, že pár kapek vody nemá šanci něco změnit, tak vás vyvedeme z omylu. Třeba brzdová kapalina DOT4 má bod varu 230 °C, ale pokud z jejího objemu bude voda tvořit 3,7 %, tak bod varu klesne na 155 °C, což je skutečně dramatický pokles. Asi netřeba uvádět, že další ředění znamená ještě brutálnější pokles bodu varu.

Brzdová kapalina – výměna

Čas, kdy je kapalina zralá na výměnu, můžete docela snadno určit sami pomocí jednoduchého testeru k tomu přímo určeného. Tester umí ukázat orientačně, jak na tom brzdovka je a kolik je v ní vody. Každá automobilka však doporučuje pro svá auta i nějakou konkrétní dobu, respektive interval výměny. Je to obvykle 3–5 let, přičemž pět let je skutečně hraniční hodnota. Nejsou výjimkou auta, která jezdí přes dekádu bez výměny brzdové kapaliny, což už je docela hazard.

V případě ojetiny, pakliže se nejedná o roční vůz, bychom brzdovku vyměnili preventivně. Vychází levněji než třeba motorový olej a automechanika to nestojí moc práce. Šikovnější majitelé aut mohou výměnu realizovat sami, není na tom nic složitého. Myslete však na to, že tato kapalina je žíravina a jak s lidskou kůží, tak s textilem nebo lakem auta si moc nerozumí.

Zdroj info: jiffylube, cars, castrol.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články