PRÁCE 🧰

Aplikací eObčanka se u policie zatím neprokážete

26. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

eObčanku si od 13. ledna mohou stáhnout všichni. Bohužel se s ní zatím prokážete maximálně na úřadech (avšak ne na tom pracovním).

Aplikací eObčanka se u policie zatím neprokážete

Aplikace eObčanka, která byla nedávno spuštěna Ministerstvem vnitra, nabízí novou možnost, jak zjednodušit život českým občanům. Díky této aplikaci se totiž můžete snadno a rychle prokázat kdekoliv.

Jak to funguje?

Do aplikace se přihlásíte pomocí své elektronické identity, například bankovní identitou. Poté si vyberete, které údaje chcete ukázat. Aplikace vám je pak zobrazí v přehledné podobě, kterou můžete snadno zkopírovat či sdílet.

Aplikace eObčanka je další krok k budoucnosti. Bohužel to aktuálně vypadá jako malý krůček. eObčanku můžete využít aktuálně pouze na ministerstvech a ústředních úřadech. Na obecním či pracovním úřadě je třeba mít klasickou kartičku.

Pro prokázání se využívá tlačítko „Prokázat se“, které vygeneruje QR kód s informacemi, jaké jsou potřeba pro dané řešení problému. Využít to můžete například při kupování alkoholu v obchodě (obchodníci tuto možnost však nemusí využít).

Aplikace by podle vývojářů měla fungovat také v místech bez signálu. Jak tomu bude ale zatím nikdo neví. V podzemních garážích nebo na horách se aplikace zatím vždy dokázala rozjet.

Doklady není nutné mít teď pouze a výhradně v elektronické podobě. Každý uživatel se může rozhodnout, zda s sebou bude vozit klasickou plastovou kartičku, nebo ji načte ve své chytrém telefonu.

U policie jen s plastem

I když je mobilní aplikace pro řidiče velmi užitečná, na doklady nezapomeňte. Pokud by vás zastavila policie, budete je potřebovat. Je sice skvělé, že můžeme mít v mobilu všechny potřebné informace o svém vozidle, jako je například technický průkaz, registrační značka nebo platnost STK, a to přes novou novou aplikaci eTechničák. Bohužel ale zatím nemůžeme u policie prokazovat totožnost eObčankou. Tato možnost bude dostupná až od 1. července 2024.

Od nového roku se totiž řidiči nemusejí prokazovat řidičským průkazem, ale pouze občankou, což by mohli udělat elektronicky, bohužel si ještě ale půl roku počkáme.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články