PRÁCE 🧰

Aplikace eTechničák: velký techničák s sebou odteď můžete nosit v kapse!

24. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady

Nová aplikace od ministerstva dopravy vám odlehčí od zbytečných nervů. Svůj techničák od teď totiž můžete nosit v kapse.

Aplikace eTechničák: velký techničák s sebou odteď můžete nosit v kapse!

Od nového roku s sebou v autě nemusíte vozit řidičský průkaz a ani doklady k vozidlu, pro jistotu je ale dobré být připraven nežli překvapen.

Aplikace eTechničák je velmi jednoduchá a velmi intuitivní. Je třeba do ní naskenovat QR kód z nového malého techničáku, který od ledna dostanete místo velkého a malého na každém úřadě, anebo jednoduše vyplníte čísla starých techničáků a VIN kód, stačí také pouze jeden údaj.

eTechničák

eTechničák

Co je to VIN kód a kde ho najdu?

VIN (neboli identifikační číslo vozidla) je identifikátor motorových vozidel, každé vozidlo má tento kód jedinečný a neexistují dva stejné. Je to kód, který je složen z kombinace čísel i písmen (přičemž O, I Q se nepoužívá, aby nedocházelo k záměně s 0 nebo 1.

WBAAW33411ET40004 – příklad VIN kódu

První tři znaky VINka označují výrobce. Česká republika má vyhrazená písmena od TJ až po TP, Škoda Auto využívá číselnou kombinaci TMB. U německé automobilky BMW se setkáte například s kódem WBA.

Od čtvrtého až po devátý znak se jedná o popisný kód vozidla, který si každá automobilka volí dle sebe, obvykle zde najdete informace o vozidle, typ motoru nebo druh karoserie. Devátý znak využívají například v Severní Americe jako kontrolní číslici.

Osm znaků od konce tvoří právě tu jedinečnost. Tato kombinace čísel a písmen (poslední čtyři musí být pouze čísla) je pro každé auto jiná a tím speciální.

Číslo velkého a malého techničáku

Pokud se rozhodnete do aplikace vypisovat čísla techničáků, najdete je vždy v pravém horním rohu (napsáno červeným písmem), pokud u sebe zrovna nemáte malý techničák, jeho číslo najdete ve velkém technickém průkaze v kolonce „Úřední záznamy“, protože při přepisu či změně jakýchkoliv informací v TP se vystavuje nový malý techničák.

Čísla technických průkazů

eTechničák

Ve svém elektronickém techničáku nejdete například seznam možných pneumatik, které můžete na auto obout, zjistit, do kdy maté technickou anebo jeho stupeň plnění emisní úrovně (může se vám hodit například při cestování do Německa či Rakouska).

Zdroj info: Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Nikola Vrabel, eTechničák.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Stoupa Veliky, 21. 3. 2024 20:55
Slecna co psala clanek asi aplikaci vubec nevyzkousela, bez dat v mobilu si ani neskrtenete, ulozit jde jen jeden posledni TP, my co mame 3 se asi muzem jit klouzat. Klasicky cesky tunel, mego pro me, mego pro tebe a za 200 to udela teenager (tak ta app vypada).
Tuhyk Milan, 24. 2. 2024 17:43
Jako dobrý, ale proč tam ty technické průkazy nejdou uložit?

Podobné články