PRÁCE 🧰

Vysvětlivky a překlad německého technického průkazu

31. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při koupi auta z Německa obdržíte německý technický průkaz. Vyznat se v něm je občas ale pěkný oříšek. Podrobně vám vysvětlíme, co všechno v německém technickém průkazu najdete.

Německý technický průkaz: Vysvětlivky a překlad

Kdo vlastně jsou němečtí prodavači aut?

Auto v Německu můžete kupovat hned od tří skupin. První skupinou jsou soukromé osoby. Občas narazíte na opravdové rodilé Němce, kteří se rozhodli vystavit svůj vůz a sami ho prodat. Tito lidé jsou většinou féroví. Bohužel i mezi nimi se mohu najít lidé, kteří vás budou chtít pouze oškubat. 

Další skupinou jsou překupníci. Takoví lidé se na vás snaží pouze vydělat. Koupí auto za pár tisíc, občas něco popraví a prodají klidně i za stonásobek původní ceny. Překupníci často falšují servisní knížky, stáčí tachometry a nepěkně maskují nehody. Naštěstí i u překupníků můžete narazit na pěkný kousek. Někteří se občas v některých autech a výbavách nevyznají. Proto pokud autům rozumíte, určitě je hned nezatracujete. 

Třetí a poslední skupinou jsou autobazary. Podobné těm u nás. Autobazary poznáte podle zkratky GmbH - společnost s ručením omezeným. 

Na co si dát při výběru vozidla z Německa pozor

Pokud vybíráte ojetý či nový vůz z blízkého východu, rozhodně byste se měli zaměřit na pár věcí. Nikdy nikomu neposílejte předem peníze. Vždy si peníze nechte do poslední chvíle u sebe. Pokud prodávajícího osobně neznáte, nikdy nevíte, co se mu může honit v hlavě, vždy se doporučuje první sepsat smlouvu, udělat s prodávajícím projížďku a až poté předávat či převádět peníze.

Při sepisování smlouvy a následné projížďce s majitelem je také důležité zkontrolovat technický stav vozidla. Pokud se v autech moc nevyznáte, do zahraničí je vhodné si s sebou vzít člověka, který se autům věnuje, aby dokázal posoudit technický stav vozidla. Tímto se vyhnete nepříjemným problémům spojených s nedostatky na vozidle, kvůli kterému se vám pak porouchá. 

Chystáte se s prodejcem smlouvat? Mnoho odborníků doporučuje smlouvat o ceně ještě před samotnou jízdou do Německa. Prodejci na místě budou totiž vědět, že jste se uráčili ujet kus světa a rozhodně nebudete chtít odjet s prázdnou. Smlouvání před samotnou návštěvou vám zajistí lepší vyjednávací pozici, než když budete smlouvat až na místě. 

Po sepsání smlouvy předání peněz si zkontrolujte všechny dokumenty, které k vozidlu dostanete. K autu byste měli dostat:

  • kupní smlouvu
  • malý technický průkaz
  • velký technický průkaz

Německý velký technický průkaz

Německý technický průkaz vysvětlivky

Přední část německého technického průkazu nám prozradí informace o majiteli. Na rozdíl od našeho technického průkazu nese německý pouze jednoho majitele. Úvodní věta „Diese Bescheinigung nicht im Fahrzeung aufbewahren", německého technického průkazu nás v překladu upozorňuje na to, abychom velký TP nenechávali ve vozidle. Přední strana německého technického průkazu dále nese informace o první registraci vozidla, sděluje nám adresu bydliště majitele a nese razítka příslušného úřadu.

Spodní strana německého technického průkazu nám sděluje informace o vozidle, přesněji pak značku, typ, výrobce, identifikační číslo, barvu, zdvihový objem, typ paliva a další informace.

Zdroj info: Vše kolem aut, Zákony, Ministerstvo dopravy České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos, Vše kolem aut.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články