PRÁCE 🧰

Smlouva o prodeji auta aneb kupní smlouva bez rizika

4. 12. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Smlouva na vozidlo

Kupní smlouva je při prodeji ojetého vozidla klíčovým dokumentem. Na co všechno si dát pozor, a co všechno musí smlouva obsahovat?

Smlouva o prodeji auta

Články na téma smlouva na auto:

  1. Smlouva o prodeji auta - právě čtete
  2. Odstoupení od smlouvy při koupi auta
  3. Kupní smlouva na auto bez záruky
  4. Darovací smlouva na auto
  5. Skrytá vada auta

Nesprávná kupní smlouva často hraje do karet nejen autobazarům, ale i jiným překupníkům. Podpisu kupní smlouvy byste měli pokaždé věnovat zvýšenou pozornost. Nesčetněkrát se již stalo, že si kupující za pár desítek tisíc koupil ojeté vozidlo, za které záhy zaplatil za návštěvy servisů a oprav dvakrát tolik a při následném bližším přečtení kupní smlouvy zjistil, že si kupuje vrak určený na náhradní díly. Jak se však takovému scénáři vyhnout? Jednoduše, za použití vhodné smlouvy o prodeji auta.

Smlouva o prodeji auta aneb kupní smlouva bez rizika

Nabídka ojetých vozů od soukromých inzerentů

Jaké body by měla smlouva o prodeji auta obsahovat?

  • Typ auta
  • Rok výroby
  • Tovární značka
  • Barva vozu
  • Kód VIN
  • Poznávací značka
  • Počet najetých kilometrů

Nejdůležitější částí je poté finanční ujednání. To by mělo obsahovat dohodnutou částku (včetně měny) a způsob placení prodejci (bankovní převod nebo osobně). Dále by se měl v kupní smlouvě objevit podrobný popis technického stavu vozidla, či veškerou výbavu vozu. V závěru je možné uvést i termín, do kterého je prodávající povinen předat doklady a další náležitosti k automobilu, včetně výše sankce za nedodržení.

Smlouva o prodeji auta aneb kupní smlouva bez rizika

Přepis vozidla s kupní smlouvou

Kupní smlouvu bude nutné vzít s sebou při návštěvě úřadu při přepisu vozidla. Spolu s kupní smlouvou budete potřebovat taktéž vyplněnou žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla, technický průkaz, osvědčení o registraci silničního vozidla a protokol o evidenční kontrole silničního vozidla (ten nesmí být starší než 30 dní).

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články