PRÁCE 🧰

Odstoupení od smlouvy při koupi auta. Víme, jak na to

25. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Smlouva na vozidlo

Kupujete-li ojeté auto, měli byste být ostražití nejen při jeho prohlídce, ale i při podepisování smlouvy. Správně sepsaná kupní smlouva vám pak pomůže při případné reklamaci a usnadní i zrušení právního aktu.

Odstoupení od koupě auta

Články na téma smlouva na auto:

  1. Smlouva o prodeji auta
  2. Odstoupení od smlouvy při koupi auta - právě čtete
  3. Kupní smlouva na auto bez záruky
  4. Darovací smlouva na auto
  5. Skrytá vada auta - již brzy

Koupě ojetého auta

Při koupi ojetiny byste si měli dát pozor na to, aby kupní smlouva obsahovala všechny náležitosti a potřebné údaje. Pokud byste náhodou narazili na podvodníka, poskytne vám pak páky na to, jak vymáhat odškodnění a v případě větších nebo neodstranitelných závad i odstoupení od smlouvy.

Co by taková kupní smlouva měla obsahovat?

  • Údaje o prodávajícím,
  • údaje o kupujícím,
  • přesnou identifikaci vozu (SPZ, značku, model, typ, rok výroby, barvu, číslo VIN, číslo technického průkazu, počet najetých kilometrů, výbavu, zabezpečení),
  • prohlášení prodávajícího, že je vůz jeho majetkem bez nároků a pohledávek třetích stran,
  • soupis předávaných dokumentů a klíčů,
  • list příslušenství a doplňků auta,
  • co nejpřesnější popis stavu vozidla a jeho částí,
  • popis závad, které byly kupujícímu sděleny,
  • způsob platby kupní ceny,
  • podmínky přihlášení, odhlášení a převodu automobilu.

Kdy je možné odstoupení od koupě auta

Odstoupení od smlouvy při koupi auta je možné pouze v jasně definovaných případech. Základem je dobře sepsaná kupní smlouva, na kterou se v případě obtíží mohou odkázat obě strany.

Nabídka ojetých vozů od soukromých inzerentů

Prvním důvodem pro odstoupení od kupní smlouvy po nákupu auta je nalezení takové vady na autě, která znemožňuje používat vůz k účelu, pro který byl zakoupen.

Pokud se na automobilu do šesti měsíců od koupě projeví skrytá vada, máte na výběr dvě možnosti. Jednou z nich je požádat prodávajícího o slevu z kupní ceny vozu. V druhém případě můžete po prodávajícím požadovat opravu vozu na jeho vlastní náklady. Pak ale budete možná potřebovat znalecký posudek, který vám dosvědčí, že vada byla na autě už v době jeho prodeje. Poté má prodávající 30 dnů na opravu. Jestliže se mu nepodaří zajistit v daném termínu nápravu, můžete od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení peněz.

Jak nenaletět podvodníkům

Základem je, jak už jsme si říkali, dobře sepsaná kupní smlouva. Další věcí, na kterou byste měli klást důraz, je nákup od prověřeného obchodníka nebo bazaru. A určitě nesmíte zapomenout na kvalitní prohlídku vozu a jeho vyzkoušení na silnici. Pak se pravděpodobnost toho, že budete muset od smlouvy odstoupit, rapidně sníží.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články