PRÁCE 🧰

Nekalé obchodní praktiky při prodeji ojetého vozu

22. 9. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ne vždy se člověk setká s poctivými prodejci, když si chce udělat radost nákupem nového vozu. Naštěstí se jejich nekalým praktikám dá snadno předejít. Stačí, když budete vědět, na co se před koupí zaměřit.

Nekalé obchodní praktiky při prodeji ojetého vozu

Články na téma podvody motoristů:

  1. Cestovní pojištění a podvody
  2. Pojistný podvod s autem - jaké jsou druhy a tresty?
  3. Pozor na podvody při prodeji auta - právě čtete

Nekalým obchodním praktikám se kupující nevyhne ani v případě méně známých autobazarů, i když lze očekávat, že na takové chování narazí člověk spíše u soukromníků. Ti následně těží z neznalosti kupujícího a mnou si ruce z prodeje.

Nemusíte se ale bát, že by podvodníci zůstali nepotrestáni. Obzvlášť pokud vše nenecháte dílu náhody a nepoctivé obchodníky nahlásíte na Českou obchodní inspekci, která si už s hříšníky poradí.

Přehled nejčastějších podvodů

Stočené kilometry

Tento nešvar se v prodejích objevuje příliš často. Stejně tak se objevují bohužel i nakupující, kterým zas tak stočené kilometry nevadí, pokud ale dostanou určitou slevu. Bohužel oba případy jsou špatné a podněcují akorát k nekalým praktikám. Pokud se nebudete pídit po historii vozidla a koupíte bez rozmyslu, pak se může stát, že se auto začne sypat, i když by dle aktuálních kilometrů na tachometru nemělo. Stačí návštěva autoservisu a nebudete se stačit divit, za co vše budete platit. 

Vybíráte nové auto? Prohlédněte si naši nabídku

Rada zní, chtějte vždy vidět servisní knihu, zaměřte se raději na auta s českou dohledatelnou historii a navíc si zkontrolujte, že ve finální kupní smlouvě je zaznamenám stav kilometrů. Pokud tento údaj bude chybět a auto bude mít stočené kilometry, pak s tím ve většině případů bohužel nic neuděláte.

Zavádějící technický stav

Pokud si auto půjdete prohlédnout sami do autobazaru, pak zřejmě nehrozí, že byste jeho stav podcenili. Avšak pokud budete vybírat v online inzerátech, pak zpozorněte. V tomto případě platí rčení: Není všechno zlato, co se třpytí. V inzerátech si každý své auto vychválí do nebes, ale realita je poněkud jinde.

Proto vždy trvejte na zkušební jízdě, ať už kupujete od soukromníka nebo v autobazaru. První jízdou byste mohli odhalit případné problémy, které by vás následně mohli stát další nemalou investici do nového ojetého vozu. Samozřejmě není od věci s sebou vzít automechanika, aby se na auto podíval ještě sám - protože laik ne všemu dobře rozumí.

Moc levné auto

Znáte to, koukáte po inzerátech a tu náhle objevíte super auto za ještě lepší cenu. Tohle je ta příležitost, na kterou čekáte celý život a nesmíte ji promarnit! Ale zpátky na zem. Může se jednat o podvod. Většinou v inzerátu naleznete nějaký příběh, který si má získat vaši důvěru - nejčastěji o tom, že se jedná například o podnikatele, který se musí odstěhovat pryč ze země a potřebuje rychle prodat auto. Ve stejném ražení je i následná komunikace. Fotky jsou také v pořádku, včetně VIN kódu, řeknete si. Jenže už si nezjišťujete, jestli VIN kód patří skutečně autu, o kterém inzerát pojednává - většinou jsou fotky totiž kradené z jiných inzerátů.

Nabídka ojetých vozů od soukromých inzerentů

A teď pozor. Jakmile budete chtít auto vidět nebo se dohodnete na prodeji. Prodávající od vás bude chtít jistinu - neboli zálohu. Většinou se jedná o několik desítek tisíc korun. V takových případech zapojte mozek, protože jakmile to neuděláte, přijdete o peníze, které už nikdy neuvidíte. 

Pokud vám přijde něco podezřelého, pak chtějte vidět servisní knihu, nebo navrhněte setkání s účelem prohlédnutí vozu a uvidíte, jak se prodejce začne vymlouvat a nebo prostě ukončí konverzaci a půjde zase svůj podvod zkoušet o dům dál.

Bourané vozidlo

V jednom z našich článků jsme na vás apelovali, abyste v případě prodeje bouraného vozu uvedli tuto skutečnost do inzerátu. Není nic horšího, než když své potenciální kupující balamutíte. Pokud víte, že auto bylo bourané, vždy o tom informujte, protože nový majitel by měl vědět, jak auto bylo opraveno a co čekat, pokud se stane další dopravní nehoda. Ledabyle opravené kousky mohou klidně ohrožovat i na životě.

Pokud ale už budete na prohlídce auta, skutečně si všímejte detailů a nebojte se ptát na jakýkoli škrábanec nebo divnou prohlubeň. S sebou se vyplatí vzít i člověka, který rozumí autům a mohl by na problém přijít dřív než vy. Jestliže nastane situace, kdy bude prodávající kličkovat a nebo nebude vědět, jak na vaše otázky odpovědět, pak se raději rozlučte.

Víte, že: Prodej aut online je v dnešní době více než nezbytná nutnost? Využijte toho a nabídněte své auto zdarma v sekci Inzerce aut online, kterou denně navštíví tisíce uživatelů.

Kradené vozidlo

Není výjimkou, že narazíte i na takové auto. Vozy pak mohou být přihlášené na úřadě s falešnými papíry a jen čekat na svého kupujícího, který o historii auta nebude mít přehled. Naštěstí si můžete snadno zjistit, jestli auto, o které máte zájem, se náhodou nenachází v databázi kradených vozů na internetových stránkách Ministerstva vnitra.

Naštěstí už ze zákona neplatí stará věc, kdy jste koupili kradené vozidlo, objevil se skutečný majitel a mohl chtít své auto zpět. Vy jste pak zůstali bez peněz i bez auta. Dle novely Občanské zákoníku 89/2012 Sb., tedy platí, že pokud nevědomky koupíte kradené auto a ukáže se jeho skutečný majitel, pak vám auto zůstává ve vlastnictví a původní majitel se může domáhat odškodnění u prodejce vozidla - avšak jen v případech, kdy auto prodával soukromý subjekt, nikoli zastavárna nebo bazar. Okradený majitel vozu se o své auto může přihlásit do 3 let. 

Exekuce a zástava

U ověřování auta ještě chvíli zůstaneme, protože se může naskytnout i situace, kdy prodávající zatají, že je v exekuci, která se následně vztahuje i na hmotný majetek. Člověk tak v dobré víře koupí automobil, jenže z něj nebude mít dlouho radost. Na dveře zaklepe exekutor a vůz bez pardonu nebo náhrady prostě zabaví. Stejná situace nastává, pokud je auto v zástavě - tedy jako záruka u věřitele. I ten může auto zabavit novému majiteli bez finanční náhrady. 

Z takových důvodů byste se měli informovat u komory exekutorů, zda-li člověk, od kterého budete kupovat auto, nemá nějaký vroubek, který by vám výrazně mohl znepříjemnit život. Všechny tyto údaje se nalézají v Centrální evidenci exekucí. Pokud tedy kupujete od soukromníka, který ještě ke všemu na peníze pospíchá, pak se raději nejdříve podívejte do této evidence.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články