PRÁCE 🧰

Jak postupovat při prodeji auta

28. 11. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Tím, že se vám někdo ozve na inzerát o prodeji auta, bohužel nic nekončí. Čeká vás ještě další zařizování, aby vše proběhlo hladce a bez problémů. 

Postup při prodeji auta

Články na téma prodej auta:

  1. Postup při prodeji auta - právě čtete
  2. Jak prodat auto

Po týdnech čekání se konečně objevil kupec na auto, které chcete poslat o dům dál. Teď ale začíná ten správný kolotoč událostí, který musíte zařídit a udělat, než vůbec budete moci užívat bezstarostně vydělané peníze.

Kupní smlouva

Aby byl obchod řádně zpečetěn, je nutné vyhotovit a podepsat kupní smlouvu. V některých případech ji lidé nechtějí, ale je vhodné se nenechat odradit a pro jistotu smlouvu udělat. Alespoň se tak uchráníte, kdyby náhodou.

Ve smlouvě na prodej auta musí být uvedeno:

  • označení smluvní stran - to znamená vaše jméno, bydliště a další údaje
  • čestné prohlášení majitele vozu, že se opravdu jedná o jeho vůz a na auto není uvalena exekuce ani zástava
  • popsat stav vozidla, včetně jeho závad
  • cena a způsob úhrady
  • datum a podpis obou subjektů

Nabídka ojetých vozů od soukromých inzerentů

Evidenční kontrola

V ideálním případě ji proveďte ještě před podpisem kupní smlouvy, aby se prodej a následný přepis vozidla nezdržoval. Kontrola se provádí z prostého důvodu, aby se ověřilo, jestli stav vozidla odpovídá údajům uvedeným v technickém průkazu. Samozřejmě kontrolu může provést jak prodávající, tak kupující. Protokol by ale neměl být starší 30 dnů, protože jej budete potřebovat na úřadě při přepisu.

Kontrola vás bude stát do 800 korun. Přesnou částku si stanice technické kontroly určují samy. Pokud chcete ušetřit, pak se podívejte po různých stanicích ve vašem kraji a porovnejte ceny.

Přepis auta

Do deseti dnů od podpisu kupní smlouvy musíte zažádat o přepsání auta na nového majitele. Raději vše vyřiďte vy sami s plnou mocí od kupujícího a nespoléhejte se, že to automaticky udělá druhá strana. Za přepis totiž zodpovídáte vy a kdyby se na to druhá strana vykašlala, hádejte, kdo pak bude platit pokutu. Pokud nebude přepis vyřízen v zákonem dané lhůtě, hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Záležitost můžete vyřídit na kterémkoli příslušném úřadě - nemusí to být tedy nutně v místě bydliště.

S sebou na úřad si pro přepis auta vezměte tyto dokumenty:

  • oba technické průkazy
  • protokol z evidenční kontroly
  • zelenou kartu
  • plnou moc kupujícího a vaše doklady
  • peníze na správní poplatek (800 korun)

Povinné ručení

Jakmile auto prodáte, nezapomeňte zrušit povinné ručení - samo se totiž automaticky nezruší. Kupující si musí zajistit nové povinné ručení sám, a to nejlépe tak, aby navazovalo na to zrušené.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články