PRÁCE 🧰

Jak prodat auto na náhradní díly a jak jej odhlásit

20. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud jste se rozhodli prodat svůj vůz na náhradní díly. Je dobré si zjistit, jak poté vyřadit auto z registru vozidel.

Jak prodat auto na náhradní díly

Jak odhlásit auto na náhradní díly

Pokud jste své auto nabourali a nechcete do něj dál investovat, je vhodné jej rozprodat jako náhradní díly, které se můžou někomu hodit. Dotyčný si pro náhradní díly klidně může dojet, ale jak zařídit doklad o ekologické likvidaci, kterou budete potřebovat při odhlášení vozidla z registru?

Dle aktuálně platných zákonů, konkrétně na základě zákona 185/2001 Sb. (paragrafy 36 a 37), se řadí vozidlo s ukončenou životností do kategorie nebezpečných odpadů. S nebezpečnými odpady musí být náležitě zacházeno. Pokud tedy prodáte auto na náhradní díly a nemáte doklad o likvidaci, tak jednoduše nebudete moct vozidlo vyřadit z registru. A pokud není vozidlo vyřazeno z registru, tak musí jeho vlastník nadále platit povinné ručení.

Jak prodat auto na náhradní díly

Potvrzení o ekologické likvidaci vozu

Jestliže si chcete některé části vozidla ponechat a prodat je jako náhradní díly a zbytek ekologicky zlikvidovat, musíte dodržet zákonné povinnosti. Pokud nebudete mít k dispozici potvrzení o ekologické likvidaci vozu, museli byste u takového vozidla platit povinné ručení do konce svého života. Pokud nechcete mít zbytečné problémy, doporučujeme celý automobil ekologicky zlikvidovat na některém z dostupných autovrakovišť či jiných místech zabývajících se likvidací autovraků.

Na některých fórech se můžete dočíst, že lze rozprodat auto na náhradní díly a nechat si pouze holou kastli s motorem (a VIN kódem). Tuto holou kastli pak necháte ekologicky zlikvidovat a povinné ručení zrušíte. Uvedený postup likvidace vraku je určitě na vlastní nebezpečí a postup si doporučujeme ověřit na příslušných úřadech. Pokud získáte potvrzení o ekologické likvidaci odpadu, odhlášení vozidla od povinného ručení by následně mělo být možné.

Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články