PRÁCE 🧰

Poradíme, jak na přepis auta

29. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Konečně jste prodali staré auto a koupili nové ojeté? Ještě než s ním vyrazíte na silnice, musí se nejdříve vyřešit administrativní věci a zejména pak přepis auta ze starého majitele na aktuálního. To vše za jednu návštěvu na příslušném úřadě.

Jak přepsat auto krok po kroku

Registr řidičů a přihláška k registraci vozidla

Pokud chcete auto převést, pak je nutné dojít na registr řidičů - ten najdete na každém úřadu obce s rozšířenou působností. Pozitivní je, že došlo k uvolnění pravidel, a proto nyní můžete zajít na kterýkoli úřad, tedy ne nutně na ten ve vašem bydlišti.

Při převodu je nutné, aby byli přítomni oba majitelé auta - jak starý, tak nový. Nebo vše vyřešit jednodušší cestou a to tak, že nový majitel poskytne plnou moc (úředně ověřenou) a prodávající následně vše vyřeší sám - je to jistější, vzhledem k faktu, kolik nespolehlivých lidí běhá po světě.

K převodu bude nutné doložit příslušné papíry o voze jako je třeba kupní smlouva a samozřejmě vyplnit přihlášku k registraci vozidla - ta se dá snadno stáhnout z webových stránek úřadu a vyplnit doma, a nebo to nechat až na samotnou návštěvu na úřadě. Záleží, kolik má člověk času.

Jak dlouho trvá přepis auta

Jakmile se podepíše kupní smlouva, je ze zákona povinnost do deseti dnů přehlásit auto, to vše dle § 8 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Za přepis auta zodpovídá starý majitel, a tak je nutné si tento krok opravdu pohlídat.

V opačném případě, kdy by se auto nepřepsalo v termínu, hrozí pokuta a to až do výše 50 000 korun. Z toho důvodu je logické, že převod auta je v zájmu prodávajícího, protože pokud by kupující na tuto formalitu zapomněl nebo ji úmyslně zdržoval, všechny náklady včetně pokuty jdou za původním majitelem vozu - tedy zbytečné nepříjemnosti.

Co je potřeba na přepis auta

Přepis je záležitostí na tři kliknutí na počítači, aby tomu tak bylo, musí být řádně připravené dokumenty. Jak již bylo řečeno je třeba mít připravenou kupní smlouvu, přihlášku k registraci, dále pak zelenou kartu - kterou si nový majitel už vyřídil, protože jakmile se kupující stane novým majitelem auta, musí si ho zřídit. Vyřizovatel s sebou musí mít také velký a malý technický průkaz, občanský průkaz a pokud nebude kupující přítomen, tak i plnou moc.

Dále je potřeba evidenční protokol - který jeden z vyřizujících získá na STK. Evidenční protokol nesmí být starší jak jeden měsíc. Tento protokol se dělá zejména proto, aby se zjistilo, zda souhlasí informace zapsané v technickém průkazu s aktuálním stavem vozu - tedy zejména VIN kód. Snadno se přijde na to, zda-li není vůz náhodou kradený. Proto, aby se člověk nezdržoval, vzhledem k tomu, že se převod musí udělat v tak krátké době, je vhodné evidenci absolvovat s autem ještě před řádným prodejem.

Celá záležitost s přepisem bude stát zhruba 1300 korun. V této částce je zahrnut převod, evidenční kontrola a poplatek za ověření plné moci - pokud je třeba. V některých případech se může hradit ještě ekologická daň - to se týká zejména starších typů vozů, které neodpovídají aktuálním emisním normám. Je-li v technickém průkazu zapsáno, že se ekodaň už platila, znovu se platit nebude. Navíc držitelé průkazu ZTP žádnou ekodaň nemusí platit.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články