PRÁCE 🧰

Kupní smlouva na auto bez záruky, co si pohlídat?

2. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Smlouva na vozidlo

Koupě nového auta je pokaždé velká událost. Aby všechno proběhlo v pořádku a nevznikly vám kvůli formální chybě zbytečné starosti, je třeba, abyste si pečlivě zkontrolovali nejen vůz, ale i kupní smlouvu.

Kupní smlouva na auto bez záruky

Články na téma smlouva na auto:

  1. Smlouva o prodeji auta
  2. Odstoupení od smlouvy při koupi auta
  3. Kupní smlouva na auto bez záruky - právě čtete
  4. Darovací smlouva na auto
  5. Skrytá vada auta - již brzy

Co musí obsahovat kupní smlouva na auto

Při pořízení auta je kupní smlouva tím nejdůležitějším dokumentem, který by měl obsahovat přesnou identifikaci obou stran i prodávaného vozu a veškeré detaily ohledně převodu vozidla. Jaké kolonky by na vaší smlouvě rozhodně neměly chybět?

Identifikace obou stran

V úvodní části smlouvy by měla být jasná identifikace prodávajícího i kupujícího. Mezi nezbytné údaje patří jméno, příjmení, adresa a rodné číslo obou stran. V případě, že auto prodává nebo kupuje firma, pak by měla tato část smlouvy obsahovat název firmy, sídlo, IČO a DIČ.

Prohlášení o vlastnictví vozu

Abyste mohli auto bez starostí využívat, měla by kupní smlouva obsahovat také prohlášení prodávajícího o vlastnictví vozidla. V této části smlouvy by mělo být jasně deklarováno, že prodávaný vůz nebyl odcizený, nemá k němu vlastnické právo někdo další a není předmětem exekuce nebo dědického řízení.

V rámci Portálu řidiče provozujeme sekci Inzerce aut online, kde můžete snadno a rychle prodat svá stávající vozidla. Prodej aut tak pro vás nemusí být zdlouhavou záležitostí, zvládnete to z pohodlí domova za pár minut.

Identifikace prodávaného vozu

Rozhodně byste neměli vynechat ani jednoznačnou identifikaci prodávaného vozu. Uvedena by měla být značka vozu, model, datum jeho první registrace, VIN kód, registrační značku a barvu.

Technický stav vozidla, včetně najetých kilometrů

V kupní smlouvě by měl být uvedený i technický stav vozidla. Vyjmenované by měly být všechny vady karoserie, nedostatky v interiéru, případné nefungující vybavení a další závady. Uvedený by měl být i počet najetých kilometrů vozidla.

Kupní cena vozidla

Ve smlouvě by měla být uvedena nejen částka, za kterou je vozidlo prodáváno, ale i případné slevy. Nezapomeňte zmínit také způsob úhrady domluvené částky, včetně měny a datum, do kterého je třeba provést platbu. Pokud prodáváte auto na splátky, měl by být přesně rozepsaný i splátkový kalendář.

Seznam příslušenství

Smlouva by měla obsahovat i kompletní seznam příslušenství. To zahrnuje hlavně počet klíčů, zimní a letní kola nebo servisní knížku.

Kupní smlouva na auto bez záruky, co si pohlídat?

Na co si dát pozor při nákupu auta na splátky

Na splátky můžete pořídit jak nové, tak i ojeté auto. Pokud se rozhodnete koupit na splátky nové auto, využijte spotřebitelský úvěr. Půjčku na auto si můžete vzít u řady společností. Každá z nich vám nabídne mírně odlišné podmínky. Co je ale společné, vy budete jediným majitelem zakoupeného vozu ihned po podepsání smlouvy.

Pokud budete kupovat ojetý vůz a rádi byste ho pořídili na splátky, záleží na vaší domluvě s prodávajícím. Pokud budete pořizovat auto z autobazaru, můžete využít obdobných formálních půjček jako v případě koupě nového vozu. Pokud byste si rádi pořídili auto na splátky od soukromé osoby je třeba všechny náležitosti řádně domluvit a sepsat ve smlouvě. Pokud vše řádně sepíšete, můžete se vzájemně domluvit i na splácení vozu bez zástavy.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články