PRÁCE 🧰

Přepis auta vyřídíte konečně online! Díky tomuto návodu ušetříte i na správním poplatku

22. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Chystáte se kupovat nebo prodávat auto? Nově při jeho přepisu ušetříte minimálně jednu cestu na úřad. Žádost totiž podáte online z pohodlí domova. Díky tomuto návodu navíc ušetříte na správním poplatku 20 %!

Už žádné otravné papírování při přepisu auta. Žádost podáte online

Přepis auta online ušetří čas i cestu na úřad

Ještě do poloviny letošního února jste kvůli přepisu auta museli osobně nebo v zastoupení na kterýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností. Těch je aktuálně v Česku více než 200.

Nově už žádost vyřídíte online a to díky digitalizaci a Portálu dopravy. V první fázi, která odstartovala v polovině února, bude přepis auta online dostupný pouze pro fyzické osoby. Podnikatelé a firmy mají prozatím smůlu a musejí si počkat.

Návod, jak na přepis auta elektronicky

Jako první je potřeba přihlásit se do Portálu dopravy. A to pomocí tzv. Identity občana. Identita občana slouží pro bezpečné a jednoduché přihlašování do různých portálů státní a veřejné správy. Zahrnuje například Mobilní klíč eGovernmentu, NIA ID, bankovní identitu i jiné identifikační prostředky, kterými při přihlášení spolehlivě prokážete svoji totožnost.

Jakmile se úspěšně přihlásíte, klikněte v sekci „Co si potřebujete vyřídit“ na odkaz „Auta“. Zde pokračujte do sekce „Registr silničních vozidel“, kde kliknete na rámeček s konkrétním vozem. Tímto způsobem se dostanete na seznam elektronických žádostí, které se konkrétního vozu týkají. V tomto kroku se již dostáváte k samotnému podání elektronické žádosti o přepis auta. Co je potřeba k přepisu auta, zmiňujeme v jednom z předchozích článků.

Při podávání žádosti elektronicky se původnímu majiteli, který žádost podává, automaticky předvyplní všechny dostupné údaje. Doplnit bude potřeba pouze údaje o novém majiteli vozidla, kontaktní údaje původního majitele a dopravní odbor, který má žádost zpracovávat.

V dalším kroku vás čeká shrnutí zadaných údajů a následné odeslání žádosti na úřad. Pokud údaje souhlasí, můžete žádost o přepis auta elektronicky podat. Po dokončení procesu se na konci vygeneruje klasický nebo QR kód. Ten musí dotyčný poskytnout novému majiteli, který následně převod dokončí. Buď rovněž online, nebo s unikátním kódem zajde na úřad.

Poté, co dopravní odbor žádost schválí, je nový majitel povinen dorazit na místo dopravního odboru, které si zvolil, kde je k dokončení přepisu vozidla povinen donést i Osvědčení o registraci vozidla, tedy tzv. malý technický průkaz, technický průkaz a zelenou kartu. To ovšem za předpokladu, že ji nepřiložil k elektronické žádosti. Nový majitel je zároveň povinen uhradit správní poplatek.

Kdo může řešit přepis auta v zastoupení? Za dosavadního nebo nového vlastníka/provozovatele může jednat i písemně zmocněná osoba, které byla udělena plná moc na přepis auta. Pokud dochází k přechodu vlastnického práva (např. v rámci dědictví), pak může změnu řešit samozřejmě i nový vlastník.

Kolik stojí přepis auta? Online je levnější!

Poplatek za zápis změny vlastníka nebo provozovatele čtyřkolového motorového vozidla činí 800 Kč. Díky elektronickému podání je poplatek snížen o 20 %. Správní poplatek bude ovšem nutné i nadále zaplatit při následné návštěvě úřadu. I to by se ale mělo do budoucna změnit a poplatek bude možné uhradit online podobně jako je tomu třeba při nákupech v e-shopech.

Jedna z hlavních výhod při elektronickém podání je nejen časová úspora a dvacetiprocentní sleva z původního správního poplatku, ale též skutečnost, že žadatel dostane notifikaci o tom, že si může vyzvednout registrační značky či osvědčení o registraci vozidla.

Do budoucna se navíc počítá s tím, že by se přepis automobilu na nového majitele, ale také vydání řidičských průkazů či registračních značek mohly obejít bez jediné návštěvy úřadu. Nové průkazy by si lidé mohli vyzvednout na poště, v úložných boxech nebo by jim je dovezl kurýr.

Zdroj info: Portál dopravy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články