PRÁCE 🧰

Rozdíly mezi provozovatelem a vlastníkem vozidla

5. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při provozu vozidla se běžně můžete setkat s dvěma subjekty, které jsou zapsané v registru a také v techničáku. Existuje provozovatel a majitel vozidla. Kdo je kým a jaká z toho plynou práva a povinnosti?

Provozovatel a vlastník vozidla - jaký je rozdíl?

Články na téma vlastník a provozovatel vozidla:

  1. Provozovatel a vlastník vozidla - jaký je rozdíl? - právě čtete
  2. Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla
  3. Změna vlastníka nebo provozovatele vozidla
  4. Jak během roku 2023 zapsat změny v registru vozidel? Poradíme!

Kdo je provozovatel vozidla?

Tato osoba může i nemusí být vlastníkem vozu. Může to být fyzická i právnická osoba. Aby provozovatel mohl s autem manipulovat, musí mít vždy souhlas vlastníka a to nejlépe smluvně podložený. Rovněž je tento člověk povinen uhradit náklady spojené s vozidlem, včetně všech pokut nebo poškození, které s vozem spáchá. Osoba bude vždy zapsaná v malém technickém průkazu.

Například provozovatelem může být osoba, která si vzala vůz k užívání od leasingové společnosti. Ta je tedy vlastníkem auta. Totéž může být aplikováno na firmu a zaměstnance, který auto bude dlouhodobě užívat v rámci smluvních podmínek.

Kdo je majitel vozidla?

Vlastníka vozu naleznete vždy na velkém technickém průkazu. Tato osoba auto kupuje, z logiky věci je tedy jeho vlastníkem. Buď jej sama užívá a nebo na základě smlouvy jej může dát k užívání provozovateli. Pokud je vlastník jiný než provozovatel, musí být oba zapsáni do registru. Pokud v technickém průkazu není uveden provozovatel, je jím automaticky vlastník vozidla.

Jak je to s povinným ručením?

Pozor na situaci, kdy je provozovatel a vlastník někdo jiný. V takovém případě se majiteli nenačítají žádné bonusy za bezškodné období, což znamená, že by v budoucnu mohl mít dražší povinné ručení. To platí ve většině případů pojistník, který sjednává pojistku a podepisuje smlouvu. Často to bývá právě majitel vozidla. Někdy to ale může být úplně někdo jiný, než je vlastník či provozovatel.

Například, když by potomek měl mít vysokou pojistku na auto, může na vůz sjednat povinné ručení rodič a pokud k tomu má několik let bez nehod, využije tak výhod bonusů a povinko bude o to levnější.

Zdroj info: Registr vozidel, Městský úřad.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články