PRÁCE 🧰

Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla

2. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pořídili jste si nebo zdědili vozidlo, či vozidlo prodáváte nebo darujete? V tom případě budete nejspíš hledat žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla.

Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla

Články na téma vlastník a provozovatel vozidla:

  1. Provozovatel a vlastník vozidla - jaký je rozdíl?
  2. Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla - právě čtete
  3. Změna vlastníka nebo provozovatele vozidla
  4. Jak během roku 2023 zapsat změny v registru vozidel? Poradíme!

Změna vlastníka nebo provozovatele vozidla je zápis převodu vlastnického práva, které se provádí na základně společné (plnou mocí zastoupené) žádosti nynějšího a budoucího vlastníka vozu. Jestliže je vlastník jiný než provozovatel, musí se k žádosti připojit také nový provozovatel vozidla. Tento převod z dosavadního na nového vlastníka vozidla je nutné vyřešit do 10 dnů od uzavření oficiální smlouvy nebo přechodu vlastnického práva, uděleném v dědickém řízení.

Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla můžete podat na jakémkoliv registru vozidel obecního úřadu obce s rozšířenou působností, případně na specializovaných pracovištích registru vozidel, které se nachází na území hlavního města Prahy. Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla - vzor si můžete jednoduše stáhnout a vytisknout, nebo stačí navštívit příslušný obecní úřad s rozšířenou působností. Zde vám tento dokument poskytnou.

Dokumenty potřebné k přepsání

Na úřad je nutné si s sebou vzít předvyplněnou žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla (případně ji vyplníte až tam), doklady totožnosti všech zúčastněných (původní i nový vlastník, případně i provozovatelé), technický průkaz a osvědčení o registraci silničního vozidla, zelenou kartu a v neposlední řadě také protokol o evidenční kontrole. Tento protokol však nesmí být starší než 30 dnů.

Případně, pokud se někdo z žadatelů nemůže zúčastnit, musí s sebou mít náhradník plnou moc s úředně ověřeným podpisem, případně s uznávaným elektronickým podpisem osoby, která se nechává zastoupit.

V případě, že jste auto zdědili, týká se vás dále ještě tato skutečnost, s sebou musíte mít rozhodnutí/usnesení soudu (nebo soudního notáře) ve věci dědického řízení, s vyznačením právní moci. Pokud k autu nemáte TP ani osvědčení, předkládat jej na úřadě nemusíte.

Cenová kalkulace přepisu vozidel

Cenová kalkulace přepisu vozidel
Druh vozidlaCena (Kč)
Motorové vozidlo s nejméně čtyřmi koly800,-
Motocykl do 50 ccm300,-
Motocykl nad 50 ccm včetně motocyklu s přívěsným nebo postranním vozíkem nebo motorovou tříkolku/čtyřkolku500,-
Přípojné vozidlo do 750 kg (včetně)500,-
Přípojné vozidlo nad 750 kg700,-
Vozidlo nabyté dědictvímZdarma
ElektromobilZdarma

Zdroj info: Ministerstvo vnitra České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články