PRÁCE 🧰

Evidenční kontrola a co potřebujete k prohlídce vozidla

8. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Evidenční kontrola vozidla je jedním z administrativních úkonů, které znají patrně všichni, kteří někdy prodávali auto. Je to administrativní záležitost a bohužel se jí nelze vyhnout.

Evidenční kontrola vozidla

Články na téma evidenční kontrola:

  1. Evidenční kontrola vozidla - právě čtete
  2. Platnost evidenční kontroly
  3. Cena evidenční kontroly
  4. Evidenční kontrola v roce 2024

Proč se evidenční prohlídka provádí?

Smyslem evidenčky je prokázat, že stav vozidla se shoduje s tím, co je uvedeno ve velkém technickém průkazu vozidla. Provádí se vždy při změně vlastníka vozidla. To znamená prodej, darování, dědictví nebo třeba vývoz. Kontrola se provádí i v případě některých změn na vozidle.

Co se při evidenčce kontroluje?

Základem kontroly je VIN kód jako jednoznačný identifikátor daného auta. Dále se technik bude zajímat o typ motoru, barvu karoserie, počet míst k sezení, rozměry pneumatik, výrobní štítek s údaji o vozidle a o případné tažné zařízení. Pokud cokoliv z toho nebude souhlasit s údaji uvedenými ve velkém techničáku, evidenční kontrolou dané auto neprojde a máte někdy popravdě dost otravný a administrativně náročný problém. Nejčastěji se stává, že vůz neprojde kvůli vyměněnému motoru, který má jiné číslo (tady si to technici na STK vykládají do značné míry každý po svém, stejně jako úředníci na evidenci vozidel).

Kde se evidenční kontrola vozidla provádí?

Evidenční prohlídka vám provedou na každé stanici technické kontroly. Pokud je to možné, doporučujeme objednat se na určitý čas, budete rychleji odbaveni. Samotná kontrola proběhne během pár minut a odehraje se povětšinou přímo na parkovišti. Připravte si částku od zhruba 150 do 900 korun, každá STK to může mít nastavené po svém. S sebou si vezměte malý technický průkaz, velký technický průkaz a samozřejmě také dané vozidlo, kterého se evidenčka týká.

Po úspěšném absolvování dostanete protokol, jehož platnost je 30 dnů. To je lhůta, kterou máte na další úkony, pro které je kontrola potřeba. Pokud například přepis nestihnete, musíte na ni znovu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články