PRÁCE 🧰

Jak zrušit povinné ručení krok po kroku

20. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Nejčastější důvody pro zrušení povinného ručení jsou likvidace vozu a nebo prodej. Může se také stát, že vlastníku vozidla se nelíbí podmínky pojišťovny, a tak smlouvu prostě zruší.

Zrušení povinného ručení

Jak zrušit povinné ručení

Zrušení povinného ručení má své náležitosti a člověk musí postupovat dle pravidel. Jako první je třeba podat řádně vyplněnou písemnou žádost a zároveň dodržet zákonem danou povinnost. Na stránkách kterékoli pojišťovny je ke stažení formulář, který je nutné vyplnit. Pokud by se tam náhodou nenacházel, pak je možné napsat vlastní žádost o zrušení smlouvy s pojišťovnou.

Jestliže nemáte čas, je možné zajít přímo na pobočku pojišťovny a tam smlouvu zrušit ústně s pracovníkem pobočky. Jinak se formulář se žádostí posílá doporučeně na sídlo pojišťovny, případně na místo, které uvádějí ve formuláři - většinou to bývá sběrné místo pro takové smlouvy.

Existuje ještě jedna možnost, jak lze podat výpověď povinného ručení, a to pomocí datové schránky. V tomto případě odeslání je třeba si dávat pozor, zda-li má pojišťovna povolený příjem poštovních zpráv přes datovou schránku - ne každá to nabízí.

Výpověď povinného ručení - co musí obsahovat?

Do formuláře nebo ve vlastní žádosti o zrušení povinného ručení nesmí chybět číslo pojistné smlouvy, bez toho není možné výpověď spojit s vaší smlouvou a dále zrušit. Pokud číslo smlouvy neznáte, musíte vyplnit informace o vozidle, aby bylo možné dohledat správnou pojistnou smlouvu a žádost spárovat. Dále se musí vyplnit jméno nebo obchodní název pojistníka, včetně jeho korespondenční adresy a sídla. Musíte uvést také důvod výpovědi. Například jestli auto prodáváte nebo se vám nelíbí sjednané podmínky. Jako poslední je vždy podpis a datum.

Varianty výpovědí pojistné smlouvy

Existuje několik možností, proč zrušit pojistnou smlouvu.

  • Výpověď ke konci pojistného období - smlouvy obecně platí jeden rok a automaticky se prodlužují. Pokud ale chcete smlouvu zrušit, máte na to právo, ale žádost o zrušení musíte poslat minimálně šest týdnů před ukončením platnosti povinného ručení.
  • Výpověď kvůli odcizení vozu - nepříjemná záležitost, o které pojišťovna musí vědět. S informacemi je důležité zároveň zaslat i kopii protokolu od policie.
  • Výpověď do dvou měsíců od uzavření smlouvy - každé povinné ručení lze zrušit do dvou měsíců od podepsání smlouvy, a to bez udání důvodu. Od podání následně běží osmidenní výpovědní lhůta, po které pojištění zcela zanikne.
  • Výpověď z důvodu změny ceny - někdy se může stát, že se cena pojistného zvýší, a tak je možné smlouvu zrušit do jednoho měsíce od oznámení nové výše ceny. Jediné na co tento způsob nemůžete uplatnit je, když změna ceny pochází z bonus systému.
  • Výpověď kvůli likvidaci vozu - pojišťovně musíte zároveň předložit/zaslat doklad o likvidaci vozu, ať už trvalé nebo dočasné.
  • Výpověď do tří měsíců od pojistné události - v případě, že se stane nějaká kolize a vy následně nejste spokojeni s tím, jak celá záležitost byla řešena, je možné situaci řešit výpovědí, a to do tří měsíců od vyřešení pojistné události.
  • Výpověď se změnou vlastníka - snadno. Pokud se auto prodá, zároveň se ruší pojistná smlouva, kterou si budoucí majitel musí zařídit novou sám. V tomto případě stačí poslat na pojišťovnu kopii o prodeji vozu a písemnou výpověď.
  • Výpověď dohodou - tato možnost sice existuje, ale pojišťovny se k tomu zrovna dvakrát nemají.

Nutno podotknout, že pokud si zrušíte povinné ručení - tedy pojištění automobilu, je nutné si rovnou zařídit pojištění nové, které bude časově navazovat na to, které se zrušilo. V případě, že se tak nestane, hrozí při policejní kontrole a nepředložení zelené karty tučná pokuta.

Vzor zrušení povinného ručení

Níže se můžete podívat na vzor výpovědi pojistné smlouvy povinného ručení.

Vzor výpovědi povinného ručení

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články