PRÁCE 🧰

Víte, jak postupovat při zrušení povinného ručení bez sankce?

25. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Povinné ručení musí mít sjednáno každé vozidlo, které brázdí tuzemské silnice. Pokud vám z nějakého důvodu přestane stávající pojistka vyhovovat, poradíme, jak na zrušení povinného ručení bez sankcí a pokut. A s možností vrácení nespotřebovaného pojistného.

Víte, jak probíhá zrušení povinného ručení? Máme pro vás návod i vzor

Zrušení povinného ručení bez sankcí je možné pouze v určitých situacích

Povinné ručení samozřejmě můžete zrušit kdykoliv vám svými parametry přestane vyhovovat. Mimo níže uvedené situace vám ale pojišťovna může naúčtovat nemalé sankce nebo pokuty za předčasné vypovězení smlouvy. Proto je dobré vyčkat buďto na výročí pojistné smlouvy nebo výpověď zaslat v souvislosti s níže uvedenými důvody:

  • Ukončení smlouvy dohodou: Tento způsob ukončení povinného ručení není příliš častý a pojišťovny na něj přistupují jen velmi nerady. Proto na něj nelze stoprocentně spoléhat. Pokud se přeci jen s pojišťovnou dohodnete, dohoda musí být písemná a musí v ní být přesně specifikovány podmínky ukončení stávající pojistné smlouvy.
  • Výpověď povinného ručení ke konci pojistného období: Povinné ručení se obvykle sjednává na dobu jednoho roku. Pokud vám v průběhu trvání přestane pojistka vyhovovat a hodláte ji zrušit, můžete tak bez sankcí učinit 6 týdnů před koncem pojistného období (tzn. před výročím smlouvy).
  • Výpověď povinného ručení z důvodu nesouhlasu se změnou pojistného: Zdražila vaše pojišťovna? Tuto změnu nemusíte akceptovat. Máte právo stávající smlouvu vypovědět bez sankcí do 30 dnů od oznámení změny.
  • Zrušení povinného ručení z důvodu změny vlastníka vozidla: Po přepisu vozidla na nového vlastníka, neprodleně zašlete pojišťovně písemnou výpověď společně s kopií velkého technického průkazu, kde zaznamenáte datum změny. K tomuto datu bude pojistka ukončená.
  • Zrušení povinného ručení z důvodu vyřazení vozu z evidence: Výpověď v tomto případě doručte pojišťovně společně se záznamem o (dočasném nebo trvalém) vyřazení z evidence vozidel.
  • Nespokojenost s řešením pojistné události: Pokud jste nebyli spokojení s tím, jak pojišťovna vyřešila pojistnou událost, můžete smlouvu bez sankcí vypovědět do 3 měsíců od vzniku této pojistné události.
  • Ukončení povinného ručení z důvodu odcizení vozidla: V případě krádeže vozidla vám pojišťovna zruší pojištění okamžitě. Nezapomeňte ale k písemné výpovědi přiložit kopii policejního protokolu.
  • Výpověď smlouvy do dvou měsíců od jejího sjednání: Pokud jste si sjednali povinné ručení, ale do dvou měsíců od jeho uzavření objevili výhodnější nabídku, můžete smlouvu taktéž opovědět. Tady pamatujte, že výpovědní lhůta činí osm dní a počíná běžet po doručení výpovědi stávající pojišťovně.
  • Zánik povinného ručení pro neplacení pojistného: Pokud přestanete povinné ručení platit, pojišťovna vám nejdřív zašle několik upomínek (některé z nich mohou být zpoplatněné) a následně pojistku ukončí. Stále po vás ale může požadovat úhradu nezaplaceného pojistného.

Přečtěte si také: Nezaplacené povinné ručení vás může vyjít pěkně draho. A skončit může nejen pokutou, ale i exekucí

Jak zrušit povinné ručení na auto v 5 jednoduchých krocích:

  1. Sepište výpověď (nebo si ji stáhněte zdarma zde) a vyznačte důvod ukončení stávající smlouvy.
  2. Nezapomeňte k výpovědi přiložit potřebné dokumenty (např. kopii velkého technického průkazu, kopii policejního protokolu apod.)
  3. Podepsanou výpověď přineste osobně na pobočku nebo ji zašlete elektronicky, či doporučeně na adresu vaší pojišťovny.
  4. Pokud požadujete vrátit nespotřebované pojistné, nezapomeňte uvést, jakým způsobem (a kam) vám má pojišťovna vrátit případný přeplatek.
  5. Jakmile uplyne některá z výše uvedených lhůt, je povinné ručení oficiálně ukončeno. Vy si tak můžete sjednat novou pojistku, která vám bude vyhovovat nastavenými parametry, výší limitů i pojistnou ochranou.

Mohlo by vás zajímat: Co ovlivňuje výpočet povinného ručení? Zkuste tyhle triky!

Praktický tip závěrem: Pamatujte, že o výše uvedených lhůtách vždy rozhoduje den, kdy pojišťovna výpověď obdržela, nikoliv datum jejího odeslání!

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články