PRÁCE 🧰

Co dělat při ztrátě technického průkazu

24. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Může nastat nepříjemná situace, při které ztratíte technický průkaz. Možná si toho sami ani nevšimnete, ale jaké vás asi polije horko, až bude chtít policie při kontrole vidět osvědčení o registraci silničního vozidla a techničák nikde?

Co dělat při ztrátě technického průkazu

Většina lidí vozí malý technický průkaz v autě. Jenže, to není úplně bezpečné prostředí, co když auto někdo vykrade nebo celé odcizí, pak jste zloději přeci jen trochu nahráli. Na druhou stranu, pokud jej budete nosit mezi doklady v peněžence, pak byste se měli vyhnout její ztrátě. Tak či tak, je potřeba na doklad dávat větší pozor. Co se týká velkého techničáku, tak ten zřejmě máte ukrytý doma, vzhledem k faktu, že jej potřebujete prakticky jen kvůli technické kontrole.

Čas od času se ale stane, že se menší z dokladů - tedy osvědčení o registraci silničního vozidla - ztratí a člověk ani neví, kdy se tak stalo nebo kde. Jak tedy postupovat, abyste se k novým dokladům dostali a neplatili zbytečně pokutu, například při náhodné policejní kontrole

Kde nahlásit ztrátu techničáku

První kroky povedou na úřad s rozšířenou působností - pokud jste doklad ztratili. Jestliže vám ho ale někdo ukradl, pak musíte navštívit policejní stanici. Policista vám vydá potvrzení o ztrátě, a teprve pak se vydáte na úřad.

Na příslušném odboru (registr vozidel) informujete o ztrátě nebo odcizení (v některých případech i poškození) technického průkazu. Budete muset následně vyplnit formulář a zažádat o duplikát. Výhodou je, že si formulář můžete stáhnout z internetových stránek města, a tak si ušetřit trochu času, než abyste formulář vyplňovali přímo na místě.

Důležité informace o duplikátu

Duplikát technického průkazu vám bude vydán na základě žádosti. Abyste mohli formulář vyplnit, budete potřebovat následující věci: 

  • průkaz totožnosti
  • velký techničák - v případě, že jste ztratili ten malý
  • malý techničák - v případě, že jste ztratili ten velký
  • v případě odcizení techničáku - potvrzení od policie

Lhůta pro vydání nového dokladu je 30 dní, ale v některých případech a úřadech je možné vydání na počkání, takže vám stačí jen jedna návštěva úřadu. Za vystavení musíte zaplatit správní poplatek 100 korun.

Ztráta malého i velkého techničáku 

Velká smůla je, pokud přijdete o oba doklady - tedy jak malý, tak velký techničák. Pro vyřízení nových dokladů tak nastává poměrně složitá situace. Budete potřebovat VIN kód auta a také číslo registrační značky - tedy prokázat, že se skutečně jedná o vaše vozidlo. Další doklady, které k žádosti připojíte, jsou stejné jako je výše uvedeno.

V některých případech se tak vyplatí, si doma udělat kopii těchto dokladů. Samozřejmě je následně uložit na bezpečném místě - nejlépe v trezoru. Nicméně v případě ztráty bude žádost o vydání duplikátů jednodušší.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články