PRÁCE 🧰

Kde najdete číslo velkého a malého technického průkazu

7. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V malém i velkém technickém průkazu se nachází mnoho užitečných informací o vašem vozidle. Avšak víte, kde je uvedeno číslo technického průkazu?

Číslo velkého a malého technického průkazu - kde jej najdete

Jak vypadá velký technický průkaz a co v něm všechno najdeme

Tento dokument je v nezměněné podobě vydáván již od roku 1996. Vydává se pod názvem Osvědčení o registraci vozidla část 2. Rozměry dokumentu jsou 210 mm x 445 mm. Na přední straně velkého technického průkazu najdeme údaje o provozovateli vozidla a jeho vlastníkovi a také číslo velkého technického průkazu. Z druhé strany velkého techničáku najdeme všechny parametry vašeho vozidla.

Barevné rozlišení v pastelově zelené a žluté je velmi specifické a je nevýrazné především kvůli znesnadnění padělání na barevných kopírovacích zařízeních. Na TP můžeme také nalézt vodotisky, kovové proužky, hlubotisk a proměnlivé barvy lipových lístků při úhlu pohledu stejně jako u bankovek.

Kde najdu číslo velkého technického průkazu?

Číslo velkého technického průkazu vydává příslušný orgán a najdete jej v pravém horním rohu pod hlavičkou. Toto číslo je psáno červeně. První dva znaky jsou písmena a za nimi následuje šest čísel.

Kde je číslo technického průkazu

Malý technický průkaz

Malý technický průkaz, nebo také osvědčení o registraci vozidla část 1 je dokument, který se vydává v provedení laminované evidenční karty s rozměry 105 mm x 75 mm. Na přední straně toto osvědčení nese informace o provozovateli vozidla a o jeho vlastníkovi. Spolu s těmito informacemi, zde najdete číslo malého technického průkazu. Na zadní straně se pak nachází parametry vozidla. Malý TP je opět chráněn různými ochrannými prvky.

Kde najdu číslo technického průkazu?

Každý technický průkaz má také specifické číslo, které lze nalézt v levém dolním rohu. Tento dokument předkládáte při silniční kontrole, spolu se zelenou kartou řidičským a občanským průkazem. Pokud u sebe malý technický průkaz nemáte, hrozí vám pokuta.

Kde najdu číslo technického průkazu

Zdroj info: Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos, MDČR.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články