PRÁCE 🧰

Dálniční známka Německo osobní automobil

18. 1. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Doby, kdy jste u hranic s Německem museli jen přibrzdit budou brzy už minulostí. Spolkovou zemi čeká zpoplatnění dálnic a dle předpokladů už letos.

Dálniční známka Německo - jaké jsou druhy a kde ji koupit?

Zatím si lidé mohou užívat používání dálničních úseků zadarmo, ale to se možná brzy změní, neboť německá vláda už schválila změnu zákona o zpoplatnění. V současné době se nedoporučuje vyjíždět do zahraničí kvůli pandemii koronaviru, nicméně některé informace by se vám do budoucna mohly hodit.

Jakmile se zavede zpoplatnění silnic, poplatek se s největší pravděpodobností bude počítat dle objemu motoru a také emisní třídy vozidla. Nicméně nezapomínejme, že nákladní vozy platí mýtné od 7,5 tuny hmotnosti už teď. Ale například autobusy mají výjimku.

Německá dálniční známka

Po vzoru jiných zemích bude tato dálniční známka elektronická. Dle informací ji půjde snadno koupit buď klasicky online, přes aplikaci nebo v některých místech (benzínek) poblíž hranic. K dispozici bude 10denní, 2měsíční a roční.

Budou existovat výjimky, které se placení dálniční známky vyhnout. Jednat by se mělo o stroje s alternativním pohonem (elektrika, LPG a CNG). Stejné by mělo platit i pro osoby s průkazem ZTP, ale zřejmě jen pro takové průkazy, které jsou vydané v Německu, tudíž čeští držitelé budou muset průjezd na dálnici platit tak, jako v ostatních zahraničních zemí. 

Přesné ceny zatím nevíme, ale jak již bylo řečeno budou se odvíjet od objemu motoru a emisní normy, rozhodovat bude i to, jestli se jedná o naftu nebo benzín.

Náš tip: Cestovat autem do Německa bez cestovního pojištění je krajně nezodpovědné a riskantní. Buďte na cestu vždy připraveni a sjednejte si cestovní pojištění online. Praktickým a osvědčeným nástrojem, který vám dokáže ušetřit nemalé finance, je online kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Německa online

Nejvyšší povolená rychlost

Na většině dálničních úsecích se dodržuje (doporučuje) rychlost 130 km/h, přestože se najdou časti dálnic, kde je rychlost neomezená a záleží tak na zkušenostech řidiče, jakou rychlostí si troufne svištět. Tento úsek naleznete například jedete-li z Česka do Drážďan. Mimo obec se pohybujte nanejvýš stovkou a v obci pak padesátkou.

Zpoplatněné tunely

V Německu narazíte na dva. Je to Herren Tunnel, který je zpoplatněný celoročně a průjezd stojí pro osobáky 50 korun. A Warnow Tunnel, který je v sezóně od listopadu do dubna za zhruba 100 korun a po zbytek měsíců za hruba 150 korun. 

Ekologická známka

Možná jste o ní nikdy neslyšeli, ale měli byste, pokud se chcete vyhnout nepříjemné pokutě. Ekologie se řeší každým coulem, a tak vjezd do některých větších měst (zejména center) je v Německu zpoplatněn. Čím ekologičtější známku máte, tím máte zajištěný hlubší průjezd centrem města - tu zelenou tak získají ve většině případů jen novější auta.

Ekologické zóny - nebo také Umwelt zone - najdete je například v Berlíně, Mnichově, Frankfurtu a dalších městech. Jejich seznam se každoročně rozšiřuje. Známku si můžete snadno objednat online. Domu vám přijde zhruba za týden, a tak je vhodné trošku plánovat, když chcete jet do některého z měst, které tyto zóny obsahuje. Případně se poptat v některých STK. Pokud vjedete do zóny bez ekologické známky, hrozí pokuta až 80 euro. 

V Berlíně nebo Mnichově si dávejte obzvlášť velký pozor, protože do některých částí města nemohou vjet auta s dieselovým pohonem, která nesplňují normu Euro 6.

Na co nezapomenout: Abyste na cestu do Německa nemuseli vzpomínat v zlém, doporučujeme sjednat si připojištění, které pokryje případná rizika jako je porucha, vandalismus nebo krádež. Zmíněné můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, anebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články