PRÁCE 🧰

10denní dálniční známka do Rakouska

1. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Do Rakouska si můžete pořídit hned tři typy dálničních známek. Roční, dvouměsíční a desetidenní. Dnes se podíváme na výhody a nevýhody desetidenní dálniční známky v Rakousku a poradíme vám trik, jak můžete ušetřit.

Dálniční známka do Rakouska na 10 dní

10denní dálniční známka Rakousko - kde ji koupit?

Dálniční známku do Rakouska si můžete pořídit hned několika způsoby. Nejjednodušším způsobem je její zakoupení v Česku na čerpacích stanicích poblíž Rakouských hranic. Dále pak můžete dálniční známku na 10 dní zakoupit přímo v Rakousku. U vozidel, které svou vahou překračují hmotnost 3,5 tuny je mýtný poplatek vybírán pomocí palubní jednotky GO Box.

Online dálniční známka Rakousko

Nejlepší a nejlevnější je však mýtný obchod ASFINAG, který prodává dálniční známku bez jakýchkoliv zbytečných přirážek. Rakouský web je také v češtině a stačí pouze vyplnit pár údajů (především SPZ, na kterou je známka vázaná). Je důležité mít na paměti, že každá elektronická dálniční známka (i desetidenní) nezačíná, na rozdíl od té klasické, platit ihned, ale až po 18 dnech.

Tip redakce: Ať už vyrážíte pouze na výlet, na služební cestu nebo na dovolenou do Rakouska, sjednejte si cestovní pojištění. Ochrání vás na cestách a nezaskočí vás žádná nepříjemná událost zasahující do vašeho rozpočtu. Snadné a rychlé porovnání jednotlivých nabídek pojišťoven za vás navíc obstará online kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Rakouska online

Je to dáno tím, že platí právo spotřebitele, kdy může do 14 dnů odstoupit od kupní smlouvy při nakupování online. Tohoto práva se však můžete vzdát v případě, že koupíte dálniční známku jako podnikatel, pak bude platit okamžitě.

Kolik stojí a kam nalepit Rakouskou dálniční známku na 10 dní

Za desetidenní dálniční známku za osobní automobil zaplatíte 9,60 EUR, za motocykl pak 5,60 EUR. Klasickou dálniční známku si můžete nalepit na čelní sklo buď do levého horního rohu nebo doprostřed (pod zpětné zrcátko). Nenalepená známka bohužel není platná. Důležité je si taktéž uschovat podkladový kupón pro případ kontroly. Letošní (rok 2022) dálniční známky jsou "meruňkové" barvy.

Další poplatky v Rakousku

Kromě dálničních poplatků v Rakousku zaplatíte například za vyhlídkové cesty, tunely a jiné úseky, které se pohybují od 6 do 12 EUR.

Co při přípravě nevynechat: Rozhodli jste se letos pro Rakousko, chtěli byste jet autem, ale zároveň byste neradi řešili problémy spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? Sjednejte si i připojištění. Zmíněná rizika je možno připojistit jako součást cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Cebia, Rakousko, Dálniční známky, Tolls.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články