PRÁCE 🧰

Druhy a ceny rakouské dálniční známky

29. 1. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

V Rakousku si ještě stále můžete koupit papírový dálniční kupón a nalepit jej na čelní sklo. Jaké druhy a jaké ceny jsou za dálniční známku v Rakousku?

Dálniční známka Rakousko

Dálniční známka pro auto do 3,5 tuny

Řidiči si mohou koupit buď desetidenní, dvouměsíční nebo roční dálniční známku. Oproti minulému roku známky lehce podražily. Nyní si je koupíte za takové ceny:

  • 10denní -  9,50 euro
  • 2měsíční - 27,80 euro
  • roční -  92,50 euro

Nejjednodušší cesta, jak si známku pořídit, je při cestě do Rakouska například na benzínově pumpě u hranic, kde si rovnou můžete směnit i peníze, pokud potřebujete. 

Elektronická známka

Samozřejmě existuje ještě jedna varianta, jak si dálniční známku koupit. A to právě elektronickou cestou. Velkou výhodou je, že stránky, na kterých lze známku pořídit jsou i v češtině, takže nepotřebujete jazykové dovednosti.

Nezapomínejte, že dálniční známky jsou vázané na SPZ, tudíž je třeba s tímto faktem operovat. Přesto jedno velké upozornění, elektronickou známku si kupujte v případě, že víte hodně dlouho dopředu, že do Rakouska pojedete, protože její platnost je až 18. den po zaplacení. V tomto případě se uplatňuje 14denní lhůta na odstoupení od zakoupení a tedy zrušení nákupu. Ale samozřejmě pokud tuto známku koupíte na firmu, pak pro vás dálniční kupon začne platit okamžitě.

Mýtné v Rakousku

V Rakousku existují ještě další úseky, kde vám nebude platit pouze dálniční známka, ale musíte zaplatit ještě navíc mýtné. Ve většině případů se jedná o průjezd průsmyky a tunely. Mýtné pro auta se tedy platí například za tyto úseky:

  • Arlberg tunnel - 10,50 euro
  • Brenner - 10 euro
  • Pyhrn Gleinalmtunnel - 9,50 euro
  • Grossglockner-hochalpenststrasse - 37 euro
  • Tauerntunnel - 17 euro
  • a další...
Mohlo by se vám hodit: Chystáte se na cestu do Rakouska? Nepodceňte svou cestu a využijte sjednání cestovního pojištění online. Veškeré nabídky pojišťoven za vás vyhledá a seřadí dle vašich požadavků kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Rakouska

Pokuta za jízdu bez dálniční známky

Ani v Rakousku není radno pokoušet štěstí, protože jízda bez dálniční známky by vás mohla vyjít pěkně draho. Pokud se zjistí, že dálničku nemáte, na místě dostanete pokutu 120 euro s tím, že si neprodleně na první možné benzínce musíte známmku koupit. Jestliže se věc dostane do správního řízení, pak vás čeká nepříjemně vyšší pokuta, a to od 300 do 3000 euro.

V těchto případech se tedy nevyplatí hrát si na hrdinu, ale raději si kupon za deset euro pořídit, než si koledovat o desetinásobnou pokutu.

Kam se známka lepí

Vždy na přední sklo automobilu. A to buď doprostřed - pod zpětné zrcátko, nebo do levého horního rohu (po směru jízdy). V případě, že známku nalepíte špatně, je možné, že za to dostanete pokutu, stejně tak jako kdybyste si známku nenalepili vůbec. Pokud si dálničku zaplatíte online, pak nemáte co kam lepit, ale kamery si načtou vaši SPZ a podle toho se v systému zkontroluje, zdali dálniční poplatek máte zaplacený nebo ne.

Zpoplatněné dálniční úseky Rakouska

Placené úseky dálnic Rakousko

Naše doporučení: Plánujete navštívit Rakousko autem a nechcete řešit nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? Sjednejte si i připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články