PRÁCE 🧰

Jakou zvolit cestu autem do Rakouska?

4. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Nejlepší cesty do zahraničí Cestování autem po Rakousku

Rakousko je jednou z těch zemí, kam Češi vyráží za odpočinkem u průzračných jezer nebo za časem stráveným se svými myšlenkami v Alpách. Kudy se do země ledovcových jezer nejlépe dostat?

Cesta do Rakouska autem - která je ta nejlepší?

Články na téma nejlepší cesty autem na dovolenou:

  1. Jaká je nejlepší cesta autem do Chorvatska?
  2. Placené tunely v Rakousku - jak je platit?
  3. Cesta do Rakouska autem - která je ta nejlepší? - právě čtete
  4. Čerpací stanice CNG na cestě do Chorvatska

Nelze univerzálně říct, jaká cesta autem do Rakouska a kudy je nejlepší, protože vždy záleží, odkud z Česka vyrážíte a do jaké cíle máte namířeno. Co je nicméně důležité, že si dálniční známku koupíteu hranic na čerpací stanici.

Pokud byste to totiž udělali online, museli byste tak učinit v dostatečné předstihu a to 18 dní před cestou, kdy by dálniční známka začala platit. Rakušané to takto mají nastaveno, a tak je lepší, ji kupovat až na místě před přejezdem hranic. Ostatně zde máte i poslední možnost si směnit peníze za eura, případně levněji natankovat.

Zaručená cesta autem do Rakouska

Pokaždé, když vyrážíme za dobrodružství do Rakouska, jedeme stejnou cestou. Ta vede na Český Krumlov a směřuje k Dolnímu Dvořišti, kde se nachází hraniční přechod. Čerpací stanice ONO je zde celkem oblíbená, a tak je možné, že si vystojíte frontu na pokladně. Nicméně v případě potřeby toalety mají čisté a zadarmo.

Tip pro řidiče: Rakousko je pro mnohé oblíbenou destinací. Pakliže patříte mezi řidiče, kteří mají v plánu navštívit tuto zemi, sjednejte si na cestu cestovní pojištění online. Nejvýhodnější pojistku za vás navíc vybere snadno a rychle kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Rakouska

Dále pokračujeme na Linz a odtud už podle toho, kde se nachází naše cílová destinace. Většinou se ale držíme na rychlostní silnici nebo dálnici. Rychlost je mimo obec povolena na 100 km/h a na dálnici si držte tempo do 130 km/h. Rakouská policie je při páchání přestupků celkem nekompromisní. Proto dodržujte například i záchrannou uličku, pokud se ve městě začne štosovat kolona. Za volantem je povolená tolerance alkoholu 0,5 promile.

Kdo má v plánu vyrazit z druhé poloviny republiky – Vysočina a Morava, ten spíše upřednostní hraniční přechod Hatě a dále pokračuje cestou přes Vídeň až do cíle podle navigace. Dobrá zpráva je, že po ukončení koronavirových opatření vás na hranicích nebude nikdo zdržovat. Průjezd je tedy volný.

Na co si dát po cestě pozor

Jak již bylo řečeno, je nutné dbát na dodržování rychlosti. Za mírné překročení rychlosti zaplatíte asi 30 euro, za vyšší už dvojnásobek. Alkohol za volantem se trestá velmi přísně a dle nadýchaného množství tak lze dostat sankci až 5 800 euro.

Dálniční známku pořídíte tedy buď online (s dostatečným předstihem) nebo na místě (kiosek, čerpací stanice). Na výběr máte buď 10denní za 9,60 euro, dvouměsíční za 28,20 euro nebo roční za 93,80 euro. Viněty jsou papírové, a tak je nutné je nalepit na správné místo – zpravidla do středu pod zpětné zrcátko nebo do levého horního rohu. Za jakékoli jiné místo dostanete pokutu.

Průměrná cena paliva v Rakousku se pohybuje následovně:

  • nafta – 1,80 euro
  • benzín – 1,77 euro

Samozřejmě na dálničních úsecích budou pohonné hmoty vždy o něco dražší, proto doporučujeme, pokud potřebujete tankovat, abyste sjeli do nějakého menšího města a zde palivo načerpali levněji.

Na co nezapomenout: Rozhodli jste se cestu na letošní dovolenou absolvovat autem? Pokud ano, určitě si sjednejte připojištění, které zvládne pokrýt rizika jako je vandalismus nebo porucha. Zmíněná rizika můžete připojistit buď v rámci cestovka, nebo můžete zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články