PRÁCE 🧰

Vyrazte autem na výlet k Vrátenskému Větráku

15. 6. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Pokud hledáte místo, kde budete opravdu sami, pak byste měli vsadit na návštěvu větrného mlýnu. Sice zde nestrávíte hodiny, ale mlýn může být hezkým zpestřením a mezi zastávkou v pokračování vaší cesty za dalším dobrodružstvím, třeba pokud se chystáte vyrazit na hrad Houska nebo Státní hrad Bezděz.

Do navigace v telefonu nebo pokud vám to dovoluje automobil si nastavte vesnici Vrátno. Kolikrát se dozvíte, že se mlýn nachází nedaleko obce Mšeno, ale to není zas tak úplně pravda. Tedy je, ale pak si budete muset výrazně zajet. Za předpokladu, že budete vyrážet z Prahy, tak jako já, uděláte nejlépe, když se vydáte směrem po dálnici na Mladou Boleslav.

Z Mladé Bleslavi vás čekají už silnice druhé a třetí třídy, nutno podotknout, že pokud blbě sjedete nebo odbočíte dřív než jste měli - tak jako já - vyskytnete se na cestách, kam se sotva vejdete vy, natož někdo další. Za necelou hodinu jste na místě, protože mlýn je od Prahy vzdálený 70 kilometrů.

K Větráku se dá dostat dvěma způsoby a doporučovala bych zajet si až do obce Vrátno. Tu celou projedete, až se dostanete na konec směrem na obec Skramouš nebo Lobeč. Po pár set metrech za vesnicí uvidíte alej stromů a také cestu - v dálce ční samotný mlýn. Sjeďte na cestu. Už jen pár minut a jste na místě.

Auto můžete zaparkovat nedaleko u lavičky a nebo jej nechat před mlýnem. Možnosti parkování jsou tařka neomezené - jen prosím, neničte cizí majetek nebo úrodu. Původně jsem také psala o tom, že se sem můžete dostat dvěma způsoby. Lze tedy využít i zkratku, která se nachází na rozcestí při odbočování do Vrátna. Cesta je průjezdná, ale dejte si pozor po deštích. Část je neupravená a v době mé návštěvy se tam nacházela hutná vrstva bahna, kterým by se nedalo projet. Zvolila jsem tedy raději čistější a důvěryhodnější cestu.

V současnosti se mlýn opravuje, je tedy pro veřejnost nepřístupný - nic vám ale nebrání si pozemek obejít kolem dokola a nebo nahlédnout mezi škvírami v plotě dovnitř. Mlýn byl postaven v 19. století a svou stavbou patří k holanským typům mlýnů. Spolu s mlýnem se na pozemku nachází také dům, který byl postaven v 90. letech - dříve v něm žil správce.

Mlýn byl funkční až do roku 1923. Později začal chátrat. Lidé z okolních vesnic jej začali vykrádat a ničit, a tak v pozdějších letech připomínal spíše jen ruinu. V 90. letech stavbě svitla naděje, neboť ji odkoupil soukromý majitel. Vidina byznysu z mlýnu udělala rekreační středisko - penzion, a tak byl mlýn velmi necitlivě zrestaurován a zrekonstruován. Ale ani penzion zde dlouho nevydržet a mlýn začal znovu chátrat.

V roce 2014 jej odkoupil současný majitel mlýna. Od té doby se noví majitelé snaží mlýn zrestaurovat do jeho původní podoby. Práce je to ale náročná a trvá už několik let. Jednou ale jistě bude objekt zase přístupný i veřejnosti, do té doby jej můžete obdivovat jen z dálky. Kouzelný mlýn obklopený poli bude hezkou vzpomínkou na fotografiích.

Zdroj médií: Michaela Rubešová.

Fotogalerie (3 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články