PRÁCE 🧰

Tip na výlet: Labyrintárium aneb Vydejte se na zámek Loučeň

5. 5. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

V České republice máte na výběr z několika stovek zámků a každý z nich je zcela jedinečný. Je známo, že každý zámek má svá skrytá tajemství, která lidé mohou při svých návštěvách zkoumat. Například na zámku Loučeň, který leží v okrese Nymburk, se mohou lidé dobrovolně ztrácet v několika labyrintech. Atrakce je tak vhodná nejen pro dospělé, ale zejména i pro děti.

Stavba zámku se datuje do 14. století, a tak na něm lze spatřovat prvky tehdy populárního baroka. Zámek nebudovali na tzv. zelené louce, ale vyrostl na základech původní středověké tvrze ze 13. století. Mezi osobnosti českých dějin, které zámek vlastnili, patřil například Karel Arnošt z Vladštejna - rytíř Řádu zlatého rouna a také majitel rozsáhlých pozemků v Čechách, nebo Maxmilián z rodu Thurn-Taxisu, který se do Čech přiženil. Ostatně tento rod zanechal na zámku nejvýraznější otisk. Za dobu existence navštívilo zámek mnoho významných osobností jako byl například Mark Twain, Bedřich Smetana nebo také rakouský císař František I. a ruský car Alexander I.

Zajímavosti

Do Loučně se obecně vyráží za prohlídkou rozsáhlého anglického parku a vnitřních prostor zámku. Zejména děti si užijí prohlídky, neboť je provází při výkladu Bílá paní, komorník nebo také kněžna s knížetem. Při prohlídce se nedozvíte jen suchá fakta a data, ale skutečné příběhy lidí, kteří na zámku žili. Unikátem ve venkovní expozici jsou samozřejmě labyrtinty a bludiště, která v žádném jiném zámku v Evropě nenaleznete.

Celkem lidé mohou navštívit 12 těchto atrakcí. Za zmínku stojí například oblíbené Buxusové bludiště nebo Světelný labyrint - pro absolvování tohoto bludiště musíte setrvat alespoň do setmění, abyste si zábavu užili plnými doušky. V prostorách zahrady se také konají zámecké slavnosti, a to pravidelně každou sobotu, vyjma Velikonoc a Vánoc. Pokud si budete chtít v létě užít piknik v romantickém prostředí zámeckého parku, tak ani to není problém. Na objednávku vám v zámecké kantýně připraví piknikový koš plný dobrot a deku.

Otevírací doba a vstupné

Zámek je otevřený celoročně, avšak s ohledem na nynější koronavirovou krizi. Labyrintárium můžete navštívit i tak, a to v době od 10 do 18 hodin všední den a o víkendu a svátcích od 10 do 21 hodin. Cena vstupného do parku je 120 korun pro dospělého a 100 korun snížené vstupné, které se týká osob starších 65 let, držitelů půkazů ZTP a ZTP/P a děti do 15 let. Vstupenku si můžete koupit i online.

Kudy autem?

Zámek se nachází v okrese Nymburk. Nejjednodušší cesta autem bude, když se vydáte směrem po dálnici na Mladou Boleslav, abyste se vyhnuli rozbitým okrskám - cesta by se vám zbytečně prodloužila. My jsme vyráželi z Prahy a sjížděli na sjezdu Benátky nad Jizerou, odkud už je to jen kousek do Loučně. Nutno podotknout, že část cesty pojedete lesem po kostkách, a tak se připravte na vydrncané zadky. Před zámkem je velké placené parkoviště, kde se dá pohodlně zaparkovat. V době naší návštěvy v březnu jsme neplatili nic.

Zdroj médií: Michaela Rubešová.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články