PRÁCE 🧰

Vydejte se na výlet ke Skryjským jezírkům

29. 5. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Tentokrát se na výlet vydáme do Středočeského kraje. Přesněji do údolí Zbirožského potoka. Nedaleko přírodní krásy se nachází také zámek Zbiroh. Můžete tak spojit dva výlety v jeden. Trochu kultury a také trochu přírody. Výlet ke Skryjským jezírkům je vhodný také pro děti, avšak nutno podotknout, že s kočárkem cestu neabsolvujete.

K samotným jezírkům se můžete dostat hned dvěma směry. Samozřejmě, že jeden z nich je kratší a druhý delší. My jsme si tentokrát vybrali kratší cestu, avšak až se sem vydáme znovu, určitě půjdeme prozkoumat i druhou delší cestu.

Skryjská jezírka patří k chráněné oblasti Křivoklátska. Samotná jezírka vznikla na konci 19. století po vydatných deštích. Zejména Horní jezírko je obklopeno horninou sopečného původu - tedy dacitem. Jezírka, ale také nedaleká obec Skryje, byla proslavena paleontologem Joachimem Barrande, který zde bádal a objevil mnoho zkamenilin pravěkých tvorů a rostlin.

Pro cestu na výlet je vhodné zvolit auto, neboť autobusová zastávka se nachází poměrně daleko. Zkušení řidiči si jistě užijou jízdu v točivých zatáčkách, ale pozor na malé ratolesti, těm se takové cesty moc nelíbí a nezřídkakdy zvrací. Pozor byste si měli dávat zejména v takových úsecích, kde je skála vyklenutá do silnice, a tak není vidět na druhou stranu natož směr.

Po absolvování této zajímavé cesty se dostanete až k potůčku - je vhodné si zapnout navigaci do "Podmokelské hájovny". Pokud chcete vyrazit delší cestou, pak dojeďte až do obce Skryje. Před mostem naleznete přírodní parkoviště, kde lze snadno zaparkovat. Nutno podotknout, že o víkendech - jak už to bývá - je i v přírodě plno. Doporučujeme vyrazit spíše dopoledne nebo k večeru a nejlépe mimo víkend.

Od parkoviště se vydejde doprava. Na turistickém ukazateli si přečtete, že k jezírkům dojdete za půl kilometru, ale to není tak úplně pravda. Cesta je až k lesu celkem schůdná. Chvíli půjdete po louce, než se dostanete na okraj lesa, kde už je vyšlapaná cestička. Právě tady začíná váš relax a odpočinek od moderních technologií, neboť zde nefunguje internet ani signál. Ideální místo od rušného velkoměsta.

Jak již bylo řečeno, raději na výlet s nejmenšími vyčkejte pár let. Cesta lesem už je náročná a pro kolečka kočárku nezvladatelná. Vy ostatní pokračujte směle dál. Můžete slyšet zpěv ptáků, ale také hlučící vodu. Ostatně přes potůček budete brzy přecházet. Nachází se zde také mnoho kamenných věžiček i kamenných vzkazů.

Cesta vede dál a není kam se ztratit. Čekají vás dřevěnné mosty, které musíte přejít. Po delší chvíli a také po dešti, je slyšet zdáli hučící vodopád. Netřeba si hned představovat Niagary. Jedná se o menší vodopád, který ale vlivem sucha v Čechách, také není občas dost dobře vidět. Pro milovníky přírody je místo vhodným relaxem a snadnou možností, jak nachvíli vypnout a užívat si přírodu kolem sebe.

K vodopádu se dostanete přes skálu, tak by bylo vhodné, abyste na nohou neměli zrovna žabky. Ostatně občas se zde mohou po bouřce válet klády, nebo se zde může vyskytovat nezpevněná zem. Cesta vám uběhne rychle a až dorazíte ke Skryjskému vodopádu je už jen na vás, zda-li se vydáte dál za dobrodružstvím, nebo se vrátíte stejnou cestou zpět k autu.

Zdroj médií: Michaela Rubešová.

Fotogalerie (5 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články