PRÁCE 🧰

Nejlepší cesta do Chorvatska autem 2019

4. 7. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Nejlepší cesty do zahraničí

Léto je oficiálně tady! Řada lidí tak vyráží na vysněnou dovolenou k Jadranskému moři. No jo, ale která je ta nejlepší cesta autem do Chorvatska?

nejlepší cesta do Chorvatska

Články na téma nejlepší cesty autem na dovolenou:

  1. Jaká je nejlepší cesta autem do Chorvatska? - právě čtete
  2. Placené tunely v Rakousku - jak je platit?
  3. Cesta do Rakouska autem - která je ta nejlepší?
  4. Čerpací stanice CNG na cestě do Chorvatska

Lidé, kteří nemají auto, se mohou do Chorvatska dopravit pomocí vlaku. Stačí koupit poměrně levnou jízdenku od žlutého dopravce a cesta je vyřešená. Jenže ti, kteří chtějí vyrazit autem, budou zřejmě hledat tu nejlepší trasu, jak dojet do cíle. Aby se tak skutečně stalo, je dobré si dopředu připravit itinerář a zařídit ještě pár detailů.

Co udělat před cestou

Před samotnou cestou je nutné udělat běžnou kontrolu vozidla, přeci jen vyrážíte na dlouhou cestou a jistě na ní nechcete řešit závadu na autě. Zkontrolujte tedy všechny kapaliny ve vozidle, dále pak brzdy a pokud svítí nějaká kontrolka na přístrojovém štítu, bude nutné vyřešit i ji. Jestliže je vše v pořádku, pro jistotu doplňte vodu do ostřikovačů a přibalte do kufru kanystr.

Jak již bylo řečeno, je vhodné se podívat na mapy a projít si celou trasu, abyste věděli, co vás čeká. Pokud plánujete zastávky, pak se koukněte, jestli v místě není nějaké omezení a bude tedy nutné zvolit objízdnou trasu. V tomto bodě je vhodné se podívat i na čerpací stanice, protože je vcelku pravděpodobné, že budete cestou potřebovat natankovat. Pokud vám nezáleží na ceně, zastavíte u jakékoli benzínky, v opačném případě je dobré juknout na internet po těch levnějších čerpačkách.

Pro usnadnění cesty si můžete stáhnout například aplikaci Waze, která zobrazuje aktuální informace na silnicích, a tak budete celou cestu v obraze. Pokud se na trase stane neočekávaná nehoda, aplikace vás informuje a vyhodnotí náhradní variantu.

Kudy do Chorvatska

Zde rozhoduje především to, z jakého města v Česku vyjíždíte. Pokud ze západu nebo jihu Čech, pak bude nejlepší, když to vezmete přes Rakousko - tedy do Linzu a dále na Štýrský Hradec. Jestliže ale jste ze zbytku země, včetně Moravy, je nejlepší vyrazit na Vídeň, dále pak na Štýrský Hradec a pokračovat na Maribor ve Slovinsku. Pak už vás dálnice zavede až do Záhřebu. Zde opět záleží na tom, jaká je vaše cílová stanice.

Výhodou je, že pokud zadáte cestu do některé z map nebo cestovatelských aplikací, pak se vám zobrazí ta nejlepší trasa a nebudete muset jet naslepo.

Nepodceňte cestovní pojištění: Do Chorvatska se každým rokem vydávají statisíce Čechů. Sjednejte si na cestu online cestovní pojištění, které vás ochrání před nečekanými událostmi. Pro snadné a rychlé porovnání nabídek pojišťoven využijte kalkulačku cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Pozor na dálniční poplatky

Jestliže na cestě nechcete strávit hodiny navíc, pak se vyplatí využít dálnice, ty jsou samozřejmě zpoplatněné. Dálniční známku si musíte koupit do Rakouska, nejlepší je to před hranicemi na čerpací stanici, kde případně můžete směnit ještě peníze.

Další dálničku budete kupovat ve Slovinsku, a protože země není ráda, že je pouze tranzitním spojem do Chorvatska, zřejmě vám 7denní známka stačit nebude, a tak musíte koupit tu měsíční. Posledním státem je Chorvatsko, kde zaplatíte mýtné.

Cestování do Chorvatska autem

Samozřejmě existuje i časové pravidlo pro cestu do Chorvatska, jenže přesně takového se budou držet i všichni ostatní ve snaze vyhnout se dlouhým kolonám na hranicích. Přesto, pokud to půjde, vyrazte nejlépe začátkem týdne. Nikdy ale ne o víkendu. Stejně tak se vyvarujte jízdy v noci s ohledem na to, že ráno dorazíte do cíle a můžete zvesela na pláž. Pokud to situace nedovoluje a musíte vyrazit v noci, tak se alespoň před jízdou dobře vyspěte a ničím se nestresujte. Dodržujte také pravidelné dvouhodinové zastávky.

Na co nezapomenout: Kromě cestovka se vám určitě na cestách do zahraničí bude hodit i připojištění. Díky němu budete ušetřeni řešení problémů jako je porucha, krádež nebo vandalismus. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články