PRÁCE 🧰

Dálniční známka Chorvatsko: je třeba zaplatit mýto nebo známku?

10. 2. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Pokud se v létě uvolní opatření, jistě někteří vyrazí do českého dovolenkového ráje na Jadranu. Jenže po cestě je třeba zaplatit mýtné, jinak se dovolená výrazně prodraží. Co k tomu potřebujete a jaké jsou další důležité informace při cestě do Chorvatska?

Dálniční známka (mýto) pro Chorvatsko. Zdroj: depositphotos.com

Základní informace o chorvatském mýtném

Ještě než sbalíte poslední kufr, a nezapomeňte na nafukovacího plameňáka do moře, je třeba si vytvořit itinerář cesty. Do Chorvatska pojedete nejméně přes další tři státy, ve kterých budete také potřebovat zaplatit buď dálniční známku nebo mýtné. Tyto informace je vhodné si zjistit dopředu, abyste nebyli na místě překvapeni, až za vámi vyrazí modré majáčky.

Podle toho v jakém měsíci vyrazíte, můžete zaplatit buď mimosezónní cenu nebo sezónní, která je o 10 % dražší. Cena se bude lišit podle toho, jakým vozidlem se budete přepravovat a jak dlouhý úsek dálnice projedete. V Chorvatsku existují buď uzavřené úseky, kde se platí vstupní i výstupní cena hned na bráně. Nebo otevřené úseky, na kterých si na začátku trasy řidič vezme kartu, kterou následně odevzdá na sjezdu, kde zaplatí mýtné. To tedy není pevné, ale počítá se dle projetého kilometrového úseku dálnice

Výhodou je, že se dá platit jak hotovostí, tak kartou. V některých případech se dá použít i krabička ETC - vyplatí se pro ty, kdo jezdí často. Při cestě nezapomeňte na doporučenou povinnou výbavu do Chorvatska.

Zpoplatněný most a tunel

Kromě mýtného na dálnici se můžete setkat s další finanční položkou, a to když pojedete z pevniny na ostrov Krk - platí se jen cesta tam. Auta a dodávky do 3,5 tuny platí zhruba 133 korun. Zpoplatněný je také tunel Učka, a to pro automobil 112 korun.

Samozřejmě, jestliže se budete chtít dostat na nějaký chorvatský ostrov, pak si budete muset zaplatit ještě cestu trajektem. Ceny jsou různé a je vhodné sledovat aktuální informace na internetu.

Tip pro řidiče: Na cestě do Chorvatska vás mohou potkat nepříjemná překvapení, vyhněte se jim a sjednejte si cestovní pojištění online. Sepsali jsme pro vás článek, ve kterém se dozvíte jak vám pomůže kalkulačka cestovního pojištění ušetřit nemalé finance.

  Výhodné cestovní pojištění do Chorvatska

Nejvyšší povolená rychlost

Nejvyšší povolené rychlosti jsou stejné jako u nás. Tedy na dálnici 130 km/h, v obci 50 km/h a mimo obec devadesátkou. Ale pozor: řidiči, kteří jsou mladší 24 let, musí dodržovat rychlosti vždy o 10 km/h nižší. Tedy například na dálnici mohou jet jen stodvacítkou.

Pokuta za překročení nejvyšší povolené rychlosti vyjde mimo obec až na 24 tisíc korun, ale pozor v obci se pokuta může vyšplhat až na dvojnásobek.

Pokuta za jízdu bez zaplaceného mýta

Pokud se řidič jakkoli bude vyhýbat zaplacení mýtného, hrozí mu vysoká pokuta - stejně tak pokud ztratí lístek, který dostal na začátku při projetí první brány. Řidič tak může dostat pokutu do výše 800 euro.

Zpoplatněné dálniční úseky Chorvatska

Zpoplatněná dálniční síť v Chorvatsku. Zdroj: huka.hr.

Naše doporučení na závěr: Kromě mýtného je třeba mít na paměti i různé situace, které se mohou na cestě přihodit, poruchou začínaje a krádeží vozu konče. Pokud se těmto rizikům chcete vyhnout, sjednejte si i připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Depositphotos.com, stránky huka.hr.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články