PRÁCE 🧰

Dálniční známka Slovensko

12. 1. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí Cestování autem na Slovensko Cesta na Slovensko Dálniční poplatky na Slovensku

Po vzoru Slovenska přešlo konečně Česko také na elektronickou dálniční známku. Pro cestu na Slovensko je nejlepší si dálničku zaplatit buď doma online nebo třeba na benzínce před hranicemi. Přinášíme vám tak přehled o tom nejdůležitějším, co je potřeba vědět o slovenské dálniční známce.

Dálniční známka Slovensko

Použití elektronické dálniční známky na Slovensku platí už od roku 2015. Změnila se tak forma dálničního poplatku, a to z papírového na elektronický způsob. Dálniční známku je třeba mít zaplacenou nejen na úsecích dálnic, ale také na některých úsecích rychlostních silnic. Celkem se jedná zhruba o 622 kilometrů.

Stejně jako u nás platí, že tuto známku musí mít vozidla do hmotnosti 3,5 tuny a zároveň jsou některá z nich osvobozená. To vše popisuje zákon č. 488/2013 Z. z. o diaľničnej známke v platnom znení. Pozor by si měli dát například řidiči s průkazem ZTP. Ten sice mají na Slovensku také, ale výhoda osvobození platí jen v zemi vystavení průkazu, tedy české ZTP má nárok na osvobození od poplatku na českých úsecích, ale na slovenských už ne. 

Délka platnosti dálniční známky

Co se týká počtu dní platnosti, tak si klasicky můžete koupit buď roční (tedy s účinností od prvního měsíce v roce) nebo 365 dnů (účinnou od data zaplacení, například od 25. března do 25. března následujícího roku), dále pak 30 denní nebo 10 denní - záleží na jak dlouhou cestu se po Slovensku vydáte. Například pro letní dovolenou (pokud covid dovolí), tedy týden na horách, by vám měla stačit bohatě ta 10 denní. Dálniční známku zakoupíte na slovenských stránkách - eznamka.sk

Dálniční známka pro auto do 3,5 tuny

  • 1 rok - 50 eur
  • 365 dní - 50 eur
  • 30 dní - 14 eur
  • 10 dní - 10 eur

Pokud jízdní souprava, tedy například automobil a karavan přesahují hmotnost 3,5 tuny, pak musí mít zaplacenou i druhou dálniční známku - a to pro přípojné vozidlo. Pokud ale vezete za sebou například vozík a celková hmotnost obou strojů nepřekračuje 3,5 tuny, pak stačí zaplatit známku jen za osobní automobil.

Věděli jste, že: Při cestě na Slovensko můžete ušetřit při srovnání cestovního pojištění online? Proč se vyplatí srovnávat pojistky jsme pro vás sepsali v samostatném článku. Kvalitní cestovní pojištění na Slovensko můžete uzavřít snadno a rychle přes online kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění na Slovensko

Co je třeba v aplikaci nebo na webu zadat při nákupu

  • registrační značku vozidla (SPZ)
  • zemi registrace
  • platnost známky (tedy časový úsek pro který má být známka platná)
  • email a telefonní číslo
  • způsob platby (kartou online nebo převodem - ten trvá i den, tak pozor na to)

Kontrola zaplacení dálniční známky

To, jestli vozidlo má nebo nemá zaplacenu dálniční známku, nebo je od placení osvobozeno, kontroluje příslušná policie pomocí kontrolního systému. Ten nebyl žádnou levnou záležitostí, nicméně kontrolní brány skenují vozidlo včetně SPZ a tím vyhodnotí v systému, jestli je zaplaceno nebo ne. Následně systém automaticky vystaví pokutu a tu zašle na příslušnou adresu.

Může se ale také stát, že vás zastaví hlídka, která se v úseku pravidelně pohybuje a pokud nemáte zaplacenou dálničku, bude vás pokutovat hned na místě.

Pokuta za jízdu bez dálniční známky

V případě, že pojede na Slovensku bez zaplacení dálniční známky, můžete obratem očekávat obálku s pokutou. Přestupek se řeší také v případě, že se jedná o cizince, tedy ani Češi neuniknou trestu. Pokuta se může vyšplhat až do výše 500 eur. K této horní hranici se přistupuje v případech, že otálíte se zaplacením a ještě se dopustíte nějakého jiného přestupku. Pokud naopak chcete zaplatit pokutu ihned, může se vám ze 150 eur ponížit na 100 eur.

Zpoplatněné úseky Slovenska

Zpoplatněné úseky Slovensko - dálniční síť

Rada na závěr: Pokud chcete na Slovensko vyrazit s pocitem absolutní jistoty, nezapomeňte na sjednání připojištění, které bude pokrývat rizika, jež vás mohou na cestách potkat. (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Využít k tomuto účelu můžete jak připojištění v rámci cestovka, tak krátkodobé havarijní pojištění. Za nás doporučujeme na pojištění nešetřit.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay, NDS Slovensko.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články