PRÁCE 🧰

Poradíme, jak zaplatit dálniční poplatky na Slovensku

24. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Dálniční poplatky na Slovensku

Dálniční poplatky na Slovensku se velmi podobají těm našim. Skrývají však jednu výjimku, na kterou byste si měli dát pozor.

Dálniční poplatky na Slovensku

Zakoupením slovenské dálniční známky získáte přístup k 622 kilometrům dálnic. Slováci přitom ještě donedávna byli oproti nám napřed – už od roku 2016 u nich totiž koupíte dálniční známku elektronicky z pohodlí domova. Na výběr pak máte tradičně známku na 10 dní, 30 dní, 365 dní a na 1 rok. Roční dálniční známka už se ale v tuto chvíli nevyplatí kupovat. Její platnost je totiž pevně stanovena od 1.1. do 31.1. následujícího roku, cena však zůstává po celý rok stejná.

Dálniční poplatky na Slovensku

Kdo platí a kolik, to je oč tu běží. Podmínky jsou vlastně velmi podobné těm našim. Existuje však jedna výjimka, kterou si uvedeme později. Předně tedy mají slovenské dálniční poplatky povinnost platit dvoustopá motorová vozidla nebo jízdní soupravy s celkovou hmotností do 3,5 tuny, taktéž i dvoustopé vozidlo kategorie M1 (osobní vozidlo s uspořádáním maximálně 8+1 míst) bez ohledu na hmotnost. Ve výsledku tedy dálniční poplatky na Slovensku platí každé osobní auto, pokud neveze více jak 8 pasažérů.

Zmíněná výjimka přichází, pokud táhnete přívěs, se kterým vaše souprava překračuje hmotnost 3,5 tuny. Dokud se totiž pohybujete pod touto hranicí, nic se neděje a stačí vám dálniční známka jen pro auto. Pokud však tuto hranici jako souprava překročíte, nemusíte hned řešit elektronické mýto. Pouze máte povinnost zaplatit dálniční poplatek pro osobní auto i pro přívěs. Na webových stránkách eznamka.sk je pro nákup dálniční známky pro přípojná vozidla speciální odkaz. Týká se to přípojných vozidel kategorie O1 (do 750 kg) a O2 (750-3500 kg). Těžší nákladní auta a autobusy už musí platit elektronické mýtné i mimo dálnice.

Aktuální dálniční poplatky na Slovensku jsme zpracovali do tabulky.

Dálniční poplatky Slovensko
Motorová vozidlaPřípojná vozidla
10denní12 €12 €
30denní17 €17 €
356denní60 €60 €
Roční (1. 1. 2023 až 31. 1. 2024)60 €60 €

Výjimky

V České republice mají některá vozidla slevu nebo jsou dokonce úplně osvobozena od dálničních poplatků. Nejznámější jsou asi elektroauta a některé hybridy. Na Slovensku tyto úlevy nenajdeme. Většina ostatních osvobození se pak vztahuje pouze na slovenské občany. Bližší informace jsou na internetových stránkách eznamka.

Proces nákupu

Slovenskou dálniční známku lze koupit na webových stránkách eznamka.sk nebo osobně v některém z mnoha zákaznických míst. Za nás jednoznačně upřednostňujeme nákup přes internet, který si na příkladu krátce ukážeme.

Stránky jsou sice ve slovenštině, ale pro našince by to snad neměl být problém. Hned na úvodní stránce se k nákupu dálniční známky dostaneme klikem na „Úhrada diaľničnej známky“. Dále kliknete na „Úhrada JEDNO VOZIDLO“. Pakliže preferujete platbu převodem, tak místo toho vyberte „Objednávka“. Následně vyberte, zda chcete koupit dálniční známku pro osobní vozidlo nebo přípojné vozidlo a zvolte platnost dálniční známky.

Dálniční poplatky na Slovensku

V dalších krocích postupně vyplníme registrační značku vašeho auta a datum, kdy má dálniční známka začít platit. Známka pak platí od půlnoci vámi zvoleného dne. Je dobré si tyto údaje důkladně zkontrolovat. Následně sice jdou změnit, ale je to zbytečné papírování navíc. Nezapomeňte také správně zaškrtnout zemi registrace vašeho auta – nejčastěji to předpokládáme bude Česká republika.

Poté už jen zbývá vyplnit emailovou adresu a telefonní číslo. Na telefon i email vám následně přijde potvrzení o zaplacení i následné varování před expirací dálniční známky. Pokud si chcete ověřit platnost vaší dálniční známky, stačí na webu eznamka.sk zadat registrační značku auta. Posledním krokem je platba kartou přes online platební terminál. Jak vidíte, celý proces je velmi jednoduchý a nezabere vám více jak pět minut.

Zdroj info: Autorský text, eznamka.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Fotogalerie (5 fotek)

Podobné články