PRÁCE 🧰

Cena a proces nákupu dálniční známky na Slovensko

8. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Dálniční poplatky na Slovensku

Pořízení dálniční známky na Slovensko je velice jednoduchou záležitostí. Projdeme si výše poplatků pro jednotlivé kategorie vozidel i samotný proces nákupu.

Dálniční známka na Slovensko

Už v roce 2016 nahradili naši východní sousedé klasické papírové kupóny elektronickými. Slovenská dálniční známka umožňuje vjezd na celkem 622 kilometrů dálnic a na rozdíl od tuzemska zde neplatí žádné výjimky třeba pro nízkoemisní vozidla. Dálniční známku si na Slovensku můžete koupit na 10 dní, 30 dní, 365 dní a 1 rok. Poslední zmíněná, roční dálniční známka, se vyplatí kupovat jen na začátku roku – její platnost totiž vždy končí 31. 1. následujícího roku, ale cenu si drží po celý rok stejnou.

Kdo platí a kolik?

Povinnost zaplatit elektronickou dálniční známku mají na Slovensku dvoustopá motorová vozidla nebo jízdní soupravy s celkovou hmotností do 3,5 tuny, taktéž i dvoustopé vozidlo kategorie M1 (osobní vozidlo s uspořádáním maximálně 8+1 míst) bez ohledu na hmotnost. V praxi to znamená, že mýto platí kterýkoliv osobák, který veze méně než 9 pasažérů nebo v případě, že veze přívěs, nepřekračuje hmotnost 3,5 tuny.

Co ale dělat, pokud vezete za autem třeba karavan, se kterým překračujete limit 3,5 tuny na soupravu? Řešení je jednoduché, ale finančně náročnější. V tomto případě totiž kupujete elektronickou dálniční známku zvlášť pro auto a zvlášť pro přívěs. Toto se týká kategorií přípojných vozidel O1 (do 750 kg) a O2 (750-3500 kg). Vozidla dalších kategorií – hlavně těžší nákladní a autobusy – jsou zpoplatněna i mimo dálnici a platí tak elektronické mýtné. To ale není předmětem našeho článku.

Aktuální ceny dálniční známky na Slovensku pro motorová a přípojná vozidla si můžete prohlédnout v naší přehledné tabulce.

Ceny slovenské dálniční známky
Motorová vozidlaPřípojná vozidla
10denní12 €12 €
30denní17 €17 €
356denní60 €60 €
Roční (1. 1. 2023 až 31. 1. 2024)60 €60 €

Výjimky

Jak již bylo řečeno, od placení dálniční známky na Slovensku nejsou osvobozeny hybridy, elektromobily ani auta na vodík. Většina ostatních úlev se pak vztahuje pouze na slovenské občany. Bližší informace jsou na internetových stránkách eznamka.

Praktický tip: Kromě dálniční známky byste při cestě na Slovensko neměli zapomenout na cestovní pojištění. Jeho sjednání vás ochrání před různými neočekávanými události, které se pojí s cestou. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná spolehlivá online kalkulačka cestovního pojištění.

  Porovnat cestovní pojištění na Slovensko

Postup nákupu

Slovenskou dálniční známku lze koupit na webových stránkách eznamka nebo osobně v některém z mnoha zákaznických míst. My si nyní projdeme asi to nejjednodušší – nákup přes internet.

Na stránkách eznamka se ke koupi slovenské dálniční známky dostanete klikem na „Úhrada diaľničnej známky“ – ano stránky jsou ve slovenštině, a ne v češtině. Dále kliknete na „Úhrada JEDNO VOZIDLO“. Pakliže byste chtěli z nějakého důvodu platit převodem, tak místo toho vyberte „Objednávka“. Následně už jen zvolíme, zdali chcete pořídit známku pro vozidlo, nebo přípojné vozidlo a vybereme platnost dálniční známky.

Nákup slovenské dálniční známky

Radíme řidičům: Pokud cestujete autem, sjednejte si k němu i připojištění, které bude krýt rizika, jež mohou na cestě nejednoho řidiče překvapit. Patří sem například havárie, vandalismus nebo krádež vozidla. Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovka, případně si sjednejte alespoň krátkodobé havarijní pojištění

  Online kalkulačka havarijního pojištění

V dalším kroku vyplníme registrační značku vašeho vozidla, a pak ještě jednou pro kontrolu. Doporučujeme řádnou kontrolu, protože posléze sice údaje změnit jdou, ale jsou to zbytečné komplikace a papírování navíc. Nezapomeňte také vyplnit zemi registrace vašeho vozidla. Začátek platnosti známky si můžete sami zvolit – kupón platí od půlnoci vámi zvoleného dne. Zbývá jen vyplnit emailovou adresu a telefonní číslo. Na email i telefon vám po zaplacení poplatku přijde potvrzení o zaplacení a následně budete varováni i před expirací slovenské dálniční známky. Platnost známky jde ale taktéž ověřit na samotných stránkách po zadání registrační značky vozidla. Závěrečným krokem je platba kartou skrze online platební terminál.

Do pěti minut tak máte všechno hotovo z pohodlí domova a nemusíte se zabývat vylepování kupónu na čelní sklo auta. Celý postup nákupu slovenské dálniční známky je k vidění v přiložené galerii.

Zdroj info: Autorský text, eznamka.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Fotogalerie (5 fotek)

Podobné články