PRÁCE 🧰

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater (2. díl) – Tatry za jeden den

27. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Toyotou Corolla Cross na Slovensko

Ve druhém díle se podíváme na cestování po Vysokých Tatrách a rychlokurz zajímavých míst, která při pobytu v Tatrách nesmíte vynechat.

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater

Články na téma Toyotou Corolla Cross na Slovensko:

  1. Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater (1. díl)
  2. Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater (2. díl) - právě čtete
  3. Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater (3. díl)

Dále na východ

Do druhého dne slovenského výletu jsem se vzbudil už před sedmou hodinou, v klidu se nasnídal a o půl osmé už jsem nasedal do hybridní Toyoty Corolly Cross, kterou jsem měl zaparkovanou před pronajatým bytem. První zastávka byla hned opodál v Kauflandu u sídliště Juh 3, kde jsem nakoupil své denní zásoby.

Poprad není žádné velké město, a i v ranní dopravní špičce jsem jím proplul naprosto hladce. Napojení na dálnici je pak v těsné blízkosti města. Díky kompaktnosti města jsou dobře dosažitelné některé popradské body zájmu – jmenovitě aquacentrum a Tatranská galéria. Ještě, než jsem ale zamířil do Vysokých Tater, rozjel jsem se po dálnici dále na východ.

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater

Na východ od Popradu jsem se vydal pouze z jednoho důvodu – tím byl majestátní Spišský hrad. Od Popradu je to jen půl hodinka cesty a po dálnici se dostanete téměř až pod hrad. Už na příjezdové cestě mě čekaly úchvatné pohledy. Parkoviště těsně pod hradem je zdarma a v době otevření hradu v devět hodin bylo ještě prázdné. V průběhu dne se ale zaplňuje a parkuje se i na krajnici příjezdové cesty. Doporučuji si tedy raději přivstat a na hrad vyrazit dříve.

Z parkoviště na hrad vede pár stovek metrů dlouhá cesta do pořádného kopce, dá se ale bez potíží zvládnout. V nahečmaném časovém rozvrhu jsem neměl čas si prohlížet hrad do detailu, a tak jsem si pouze prohlédl nádvoří a vyrazil zpět k autu. Cestou dolů jsem si v aplikaci MyT od Toyoty na dálku zapnul klimatizaci a z parkoviště jsem vyrážel v už vyklimatizovaném autě.

Náš tip: Ať už budete na Slovensku šplhat po horách nebo jen pozorovat panoramata, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, které vás při správně nastavených limitech krytí dostatečně ochrání. Srovnání nabídek za vás obstará spolehlivá online kalkulačka cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění na Slovensko

Vzhůru do Tater

Pokud si cestou do hor chcete ještě odpočinout, tak jednoznačně doporučuji Odpočívadlo Levoča v těsné blízkosti čerpací stanice Shell. Přesně takto si představuji moderní odpočívadla na dálnicích – s dostatkem parkovacích míst, čisté, moderní, s posezením, a dokonce i s dětským hřištěm, dechberoucí výhledy ani nepočítám. Díky uctivé vzdálenosti od dálnice si navíc odpočinek užijete ještě o trochu více. Něco takového na našich dálnicích žalostně chybí.

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater

Mým dalším cílem byla Tatranská Lomnica, kam jsem se dostal opět přes Poprad a následně přes Velkou Lomnicu, kam z Popradu vede čtyřprodová silnice. Velká Lomnica je mimochodem známá velkou romskou osadou. No a upřímně to tam tak i vypadá. Jednoduše turisté tudy jen projíždějí a své peníze tu evidentně moc nenechávají. Po necelé čtvrthodince už jsem byl v Tatranské Lomnici. Vestavěná navigace Toyoty mi zde trošku zapanikařila a chtěla mě poslat na obslužné komunikace kolem hotelů. Po několika otočkách jsem ale dojel na parkoviště pod Lomnický Štít.

Lanovkou na Lomničák

No, úplně na Lomnický Štít jsem lanovkou nevyjel – jízdenka se totiž kupuje dva týdny dopředu, platí se okamžitě a neexistuje žádná záruka, že lanovka v tu danou dobu pojede. Jo a peníze se ve většině případů nevrací. To mi ale vůbec nevadilo, protože byl Lomničák stejně v mracích. Dvojicí téměř prázdných lanovek jsem nakonec vyjel těsně pod vrchol ke Skalnatému plesu a mohl se kochat výhledy alespoň tady. Na medvěda jsem tam sice nenarazil, ale i potulující se liška byla nevšedním zážitkem.

Obousměrný lístek na Skalnaté pleso mě ve výsledku vyšel na 23 eur a rozhodně doporučuji využít jeden z výdejních automatů karet GOPASS – na klasické pokladně by totiž lístek vyšel o 4 eura dráž. Pak je ještě možnost dokoupit cestu lanovkou na Lomnické sedlo, ale to jsem vzhledem k viditelnosti a úspoře času neudělal. Po sjezdu zpět na parkoviště jsem zaplatil 4 eura za dvě hodiny parkování a vyrazil k dalšímu cíli.

Hybridní Toyotou Corolla Cross do Vysokých Tater

Doporučení na závěr: Chcete s autem obrážet slovenské kraje, ale obáváte se rizik, která se na cestě mohou vyskytnout (porucha, vandalismus, krádež apod.)?  Sjednejte si pro jistotu připojištění, které rizika pokryje a vy si budete moci užít dovolenou bez stresu. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články