PRÁCE 🧰

Slovenská dálniční známka 2024: Cena a postup nákupu

26. 10. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Přinášíme vám aktuální ceny dálničních známek na Slovensku! Poradíme, kde dálniční známku na Slovensku koupit a jaký je postup nákupu. Nezapomněli jsme ani na mýto pro vozidla nad 3,5 tuny.

Dálniční známka Slovensko 2024

Podobně jako v tuzemsku, i u našich východních sousedů se nemusíte starat o nákup fyzického dálničního kupónu a jeho lepení na sklo. Místo toho lze vše řešit elektronicky. Elektronická dálniční známka totiž na Slovensku platí už od roku 2016. Jejím zakoupením získáte přístup k více než 600 kilometrům dálniční sítě, žádné jiné silnice zpoplatnění nepodléhají. Na výběr pak máte tradičně známku na 10 dní, 30 dní, 365 dní a na 1 rok. Roční dálniční známka ale není vždy ta nejlepší volba, její platnost je totiž pevně stanovena od 1.1. do 31.1. následujícího roku, cena však zůstává po celý rok stejná.

Dálniční známka Slovensko – cena

Slovenské dálniční poplatky mají povinnost platit dvoustopá motorová vozidla nebo jízdní soupravy s celkovou hmotností do 3,5 tuny, taktéž i dvoustopé vozidlo kategorie M1 (osobní vozidlo s uspořádáním maximálně 8+1 míst) bez ohledu na hmotnost. Ve výsledku tedy dálniční poplatky na Slovensku platí každé vozidlo kategorie N1 i M1, pokud neveze více jak 8 pasažérů. Za dálnice na Slovensku naopak neplatí motocykly.

Za určitých podmínek je však potřeba koupit samostatnou dálniční známku i přípojnému vozidlu kategorie O1 a O2. A to v tom případě, že součet nejvyšší technicky přípustné celkové hmotnosti motorového vozidla kategorie M1 nebo N1 a největší technicky přípustné celkové hmotnosti přípojného vozidla je nad 3,5 tuny. Jako příklad si uveďme velké SUV o hmotnosti 2,2 tuny a k němu karavan o hmotnosti 1,5 tuny. Celková hmotnost 3,5 tuny překonává a je potřeba pořídit dálniční známku pro osobní automobil i pro karavan zvlášť.

Aktuální ceny dálniční známky pro Slovensko jsme zpracovali do tabulky.

🇸🇰  Slovensko - dálniční známky a mýtné poplatky

Slovensko - dálniční známka 1 rok
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
60,00 €
1 501,50 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovensko - dálniční známka 10 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
12,00 €
300,30 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovensko - dálniční známka 30 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
17,00 €
425,42 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovensko - dálniční známka 365 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
60,00 €
1 501,50 Kč
Koupit online
Koupit online

Výjimky

Není překvapením, že jsou některá vozidla od nákupu dálniční známky na Slovensku osvobozena. Špatnou zprávou pro nás je, že tyto výhody mohou využívat pouze slovenští občané. Pokud tedy jedete na Slovensko z Česka, nebo jakékoliv jiné země, musíte za elektronickou dálniční známku vždy zaplatit plnou částku.

Postup nákupu elektronické dálniční známky Slovensko

Kde koupit dálniční známku na Slovensko? Dálniční známku na Slovensko můžete pořídit buď na webových stránkách eznamka.sk, nebo osobně na jednom z mnoha zákaznických míst. Nicméně, nejjednodušší a nejrychlejší způsob nákupu je online, což vám rádi předvedeme.

Webové stránky prodejce jsou ve slovenštině, ale pro české občany by to neměl být problém. Hned na úvodní stránce můžete začít s nákupem dálniční známky tím, že kliknete na „Úhrada diaľničnej známky“. Poté klikněte na "Úhrada JEDNO VOZIDLO". Pokud dáváte přednost platbě převodem, zvolte místo toho možnost "Objednávka". Dále vyberte typ dálniční známky, kterou chcete zakoupit (pro osobní vozidlo nebo přípojné vozidlo) a zvolte její platnost.

V dalším kroku budete postupně vyplňovat registrační značku vašeho vozidla a datum, od kterého má dálniční známka platit. Známka pak bude platit od půlnoci vámi vybraného dne. Zadaná data si pečlivě zkontrolujte. Změnit je později lze, ale může to přinést zbytečné komplikace. Nezapomeňte také správně označit zemi registrace vašeho vozidla, což pravděpodobně bude Česká republika.

Poté již pouze vyplníte svou emailovou adresu a telefonní číslo. Potvrzení o zaplacení a varování před vypršením platnosti dálniční známky vám budou následně zaslány na váš telefon i email. Pokud chcete ověřit platnost své dálniční známky, stačí zadat registrační značku svého vozidla na webu eznamky. Posledním krokem je provedení platby kartou přes online platební terminál. Jak můžete vidět, celý proces je velmi jednoduchý a zabere vám méně než pět minut.

Mýto na Slovensku

I na Slovensku mají vozidla kategorií M a N s nejvyšší technicky přípustnou celkovou hmotností přesahující 3,5 tuny povinnost platit mýtné za užití pozemních komunikací. Netýká se to však výše zmíněných výjimek v podobě vozidel kategorie M1 a jízdních souprav tvořených motorovým vozidlem kategorie M1 a N1. Všichni ostatní platí mýto na vymezených úsecích dálnic, rychlostních silnic a silnic 1. a 2. třídy. Ke kontrole mýta je pak potřeba pořídit palubní jednotku. K zaznamenávání jízdy je na Slovenku použita kombinace technologie satelitní a mikrovlnné. Více informací získáte na webových stránkách emyto.sk.

Zdroj info: eznamka.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články