PRÁCE 🧰

Dálniční známka do Německa: Budete ji potřebovat v roce 2024?

11. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Německá dálniční síť je s necelými 13 000 kilometry druhou nejdelší sítí v Evropě. Ačkoliv je průjezd dálnicemi pro většinu motorových vozidel stále ještě zdarma, zpoplatnění německých dálnic se blíží a dá se očekávat už v dohledné době. Bude potřeba kupovat dálniční známku do Německa už v roce 2024?

Německo a dálniční známka v roce 2024: Jak je to letos s poplatky?

Jak je to s mýtným a dálniční známkou do Německa v roce 2024?

Jak už jsme zmínili v úvodu tohoto článku, průjezd německými dálnicemi je pro naprostou většinu vozidel stále zdarma. V současnosti platí mýto na německých silnicích a dálnicích v zásadě jen automobily s celkovou hmotností 7,5 tun a vyšší.

Mýtné mohou řidiči výše zmíněných vozidel platit pomocí palubní jednotky Toll Collect, online na toll-collect.de, pomocí aplikace nebo na parkovištích prostřednictvím platebních terminálů.

Od placení mýta jsou v Německu osvobozeny například autobusy, vozidla používaná výhradně k zábavné a cirkusové činnosti, vozidla armády, policie, hasičských sborů a vozidla určené k humanitární pomoci či zmírnění nouzového stavu.

Měli byste vědět: V tunelech jako Herrentunnel (2,10 eur) a Warnow Tunnel (3,70 – 4,70 eur dle ročního období) musí mýto zaplatit i auta do 3,5 tun.

Dálniční známce se v Německu pravděpodobně nevyhneme

Řidiči vozidel do 3,5 tun mohou využívat německé dálnice stále zdarma, což by se ale mělo v budoucnu změnit. Začít platit by totiž měly německé dálniční známky v elektronické podobě. Termín, kdy by se tak mělo stát, je ale stále zatím v nedohlednu.

Mohlo by vás zajímat: Spolková vláda se již několikrát v minulosti snažila německé dálnice zpoplatnit, zatím ale vždy neúspěšně. Především proto, že pro své občany plánovala daňové úlevy v plné výši poplatků. Evropský parlament takový počin nazval neférovým vůči turistům a cizincům, takže ze zpoplatnění nakonec sešlo.

Předpokládána cena a platnost dálniční známky v Německu

Platnost německé dálniční známky bude pravděpodobně činit 10 dní, 2 měsíce a 1 rok. Předpokládaná cena dálniční známky do Německa pro osobní automobil se bude pohybovat mezi 6 až 25 eury (10 denní), 11 až 50 eury (2 měsíční) a 100 až 130 eury (roční).

Novinka: Od roku 2023 musí podle webu toll-collect.de za průjezd německými dálnicemi nově platit i vozidla na zemní plyn (CNG/LNG), která byla dlouhé roky od platby zcela osvobozena.

Kde v budoucnu koupit německou dálniční známku?

Předpokládá se, že dálniční známka do Německa bude v budoucnu elektronická a bude možné ji zakoupit na internetu, v mobilní aplikaci anebo také fyzicky v blízkosti německých hranic podobně jako třeba dálniční známku do Maďarska, na Slovinsko nebo do Rakouska.

Měli byste vědět: I po zavedení elektronických dálničních známek do Německa bude existovat několik výjimek. Známku nebudou muset mít například motocykly a elektrická vozidla. Od této povinnosti budou oproštěni také řidiči s průkazem ZTP a ZTP/P.

Zdroj info: toll-collect.de, eurowag.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články