PRÁCE 🧰

Dálniční známka Polsko 2024: Víme, kde a kolik zaplatíte

28. 10. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí Cestování autem po Polsku

Přinášíme vám aktuální informace o dálničních poplatcích v Polsku! Poradíme, jak dálniční poplatky v Polsku platit a jak mýto funguje. Nezapomněli jsme ani na mýto pro vozidla nad 3,5 tuny.

Dálniční známka Polsko 2024

Dálniční známka Polsko – systém

Systém našich severních sousedů se od našeho způsobu zpoplatnění dálnic zásadně liší. Dálniční známku v Polsku jednoduše nepořídíte. Místo toho tam ve velkém funguje systém mýtných bran, podobně jako třeba v Itálii. Jedná se tedy o výkonové zpoplatnění, kde platíte za to, co po dálnici reálně ujedete. Dálniční poplatky v Polsku se tak počítají především podle ujeté vzdálenosti.

Na dálnici A1 a některých úsecích dálnic A2 a A4 stále fungují tradiční mýtné brány. Zde se musíte zastavit a zaplatit za úsek, který jste právě projeli. Placení je možné hotově nebo kartou. Na částech dálnic A2 a A4 však také operuje elektronický mýtný systém, který umožňuje platbu prostřednictvím mobilní aplikace nebo palubní jednotky. Z vlastních zkušeností ale víme, že se klidně může přihodit situace, kdy ani na zpoplatněném úseku platit nemusíte.

Aby toho nebylo málo, přibližně 60 % všech polských dálnic můžete projet bez placení mýtného a zadarmo. Proto je důležité sledovat, zda se právě nacházíte na zpoplatněném nebo nezpoplatněném úseku dálnice. Celý tento chaos je způsobený tím, že část dálnic je státních (tam se jezdí zadarmo) a část drží soukromí investoři. Reálně se pak mýtné platí pouze na třech úsecích dálnic, které jsou v soukromém vlastnictví. Zpoplatnění se týká vozidel do hmotnosti 3,5 tuny a motocyklů. Větší automobily, a to i soupravy, jejichž hmotnost přesahuje 3,5 tuny, musí standardně platit mýtné i na jiných úsecích dálnic, a taktéž i na některých rychlostních silnicích a pozemních komunikacích vyšších tříd.

Dálnice A1

Dálnice A1 je právě jednou ze soukromě vlastněných dálnic. Spravuje ji společnost AmberOne a spojuje polské Trojměstí s jihem Polska, kde se napojuje na naši dálnici D1. Zpoplatněná je ale pouze její malá část, konkrétně úsek Rusocin – Nowa Wies na severu Polska. Na A1 najdete klasické mýtné brány – na vjezdu na dálnici si tedy vezmete lístek a na výjezdu z ní na základě ujeté vzdálenosti zaplatíte dálniční poplatek. Využít můžete i služby AmberGO, kam si zadáte registrační značku auta a vaši platební kartu a můžete mýtné brány pouze projíždět – peníze se vám strhnou automaticky. Veškeré informace včetně kalkulačky mýtného najdete na webových stránkách provozovatele.

Dálnice A2

Autostrada A2 přetíná Polsko z východu na západ na dvě poloviny. S placením na „ádvojce“ už je to o něco složitější. Je totiž rozdělená na soukromou část a na státní část. Státní část je od poloviny roku 2023 bez poplatků, v úseku Konin – Stryków tedy jedete zadarmo. Naproti tomu v úsecích Swiecko – Poznaň Zachód a Poznaň Wschód – Konin platíte poplatek. Okolí města Poznaň je od zpoplatnění osvobozeno. V soukromé části pak klasicky fungují mýtné brány, kde můžete platit hotově či kartou. Na webu správců soukromé části najdete šikovnou mapku a kalkulačku mýtného.

Dálnice A4

Dálnice A4 spojuje východ a západ na jihu Polska, když protíná města jako Krakow, Katowice nebo Wroclaw. Svým způsobem se podobá předchozí A2. Většina dálnice totiž funguje v systému free flow a motocykly i vozidla do 3,5 tuny po ní jezdí zadarmo. Na úseku Mysłowice – Balice mezi městy Katowice a Krakow však mýto stále platí. V této části můžete platit širokou škálou různých možností. Kdo jezdí často, využije automatické platby A4Go nebo Telepas, občasný turista se spíše spolehne na mýtnice a platbu kartou nebo v hotovosti. Více informací opět i s kalkulačkou mýtného naleznete na webových stránkách provozovatele.

🇵🇱  Polsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto Dodávka Motocykl
0,00 PLN
0,00 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
71,00 PLN
410,31 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Motocykl
63,00 PLN
364,08 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto Dodávka
108,00 PLN
624,13 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
181,00 PLN
1 046,00 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Motocykl
14,00 PLN
80,91 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto Dodávka
30,00 PLN
173,37 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
54,00 PLN
312,07 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka

Mýto pro velká vozidla

Na mýto v Polsku pozor! Poláci totiž sčítají hmotnosti v soupravě. Pokud tedy jedete s těžším karavanem nebo s dodávkou táhnete přívěs, tak dost možná překročíte 3,5 tuny a musíte platit mýto i mimo dálnice. Konkrétně Poláci vybírají mýtné i na některých rychlostních komunikacích a silnicích vyšších tříd. Většinu času je to celkem jednoduché – na silnicích spravovaných Generálním ředitelstvím státních silnic a dálnic funguje systém e-TOLL. Mýto na silnicích v tomto systému můžete platit přes mobilní aplikaci, palubní jednotku nebo externí lokalizační systém. Aby to opět nebylo moc jednoduché, tak na soukromých částech dálnic většinou musíte využít jejich platební metody, tedy nejčastěji platbu na místě či aplikaci.

Zdroj info: A1, Autostrada A2, Autostrada A4, e-TOLL.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články