PRÁCE 🧰

Dálniční známka Rakousko 2024: Cena, platnost a nákup

21. 10. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Přinášíme vám aktuální informace o cenách dálničních známek v Rakousku! Rovněž vám poskytneme návod na nákup a postup, jak dálniční známku získat. Nezapomněli jsme ani na mýto pro vozidla s hmotností nad 3,5 tuny.

Dálniční známka Rakousko 2024

Podobně jako v České republice, ani v případě našich jižních sousedů nemusíte řešit fyzický dálniční kupón a jeho lepení na sklo – ačkoliv tato možnost stále existuje. Místo toho je možné všechno jednoduše zařídit online. Elektronická dálniční známka v Rakousku je totiž zavedená už od konce roku 2017. Zakoupením této elektronické známky získáte přístup k více než 2 000 kilometrům dálničních a rychlostních komunikací. Ano, dálniční známku v Rakousku potřebujete na dálnice (označené písmenem A) i rychlostní silnice (označené písmenem S).

Dálniční známka Rakousko – ceny

Rakouskou dálniční známku musíte pořídit, pokud cestujete motocyklem nebo vozidlem s hmotností do 3,5 tuny. Pokud s takovým vozidlem táhnete přívěs, tak ten se do celkové hmotnosti nepočítá. Jednoduše, rozhodující je hmotnost motorového vozidla. Na výběr pak máte známku na 1 den, což je úplná novinka pro rok 2024, a pak na 10 dní, 2 měsíce a na 1 rok. Roční dálniční známka platí v pevném rozmezí 1.12. 2023 až 31.1. 2025.

Dálniční známky pro rok 2024
Typ dálniční známkyCena
1denní8,60 €
10denní11,50 €
2měsíční28,90 €
Roční96,40 €

Úsekové mýto

Nad rámec klasických dálničních známek je v Rakousku ještě úsekové mýto. To je dodatečný poplatek, který pokrývá finančně mimořádně nákladné stavby. Především pak tunely a průsmyky. Platit můžete buď dopředu elektronicky, nebo nechat platbu až na mýtnou bránu přímo na místě. V Rakousku je takových úseků celkem pět.

  • A9 Pyhrnská dálnice mezi exitem Spital/Pyhrn a exitem Ardning a mezi exity St. Michael a Übelbach.
  • A10 Taurská dálnice v úseku mezi exitem Flachau a exitem Rennweg.
  • A11 Karawankská dálnice v úseku mezi exitem St. Jakob im Rosental a státní hranicí v Karawankském tunelu.
  • A13 Brennerská dálnice: celá dálnice A13 podléhá úsekovému mýtnému.
  • S16 rychlostní silnice Arlberg: mezi exitem St. Anton am Arlberg a exitem Langen am Arlberg.

Veškeré zpoplatnění úseky jsou zvýrazněny na následujícím obrázku.

Dálniční známka Rakousko 2024

Aktuální ceny úsekového mýta jsme zpracovali do tabulky.

Aktuální ceny úsekového mýta
ÚsekCena
Dálnice A13 Brenner11,00 €
Tunel Karawanken8,20 €
Tunely Gleinalm, Bosruck17,00 €
Tunely Tauern, Katschberg13,50 €
Tunel Arlberg11,50 €

Nákup dálniční známky Rakousko

Klasickou lepenou dálniční známku zakoupíte na mnoha prodejních místech, a to i v České republice. Elektronickou dálniční známku pořídíte na webových stránkách ASFINAG, které jsou plně v českém jazyce. Na elektronický kupon ale pozor! Jako soukromý spotřebitel nemůžete digitální dálniční známky, respektive digitální roční karty pro používání mýtného úseku použít ihned po zakoupení. Kvůli ochraně spotřebitele totiž platí nejdříve od 18. dne po zakoupení. Pokud jste však podnikatelka nebo podnikatel, můžete svůj digitální mýtný produkt použít okamžitě.

Samotný nákup je velmi jednoduchý. Zvolíte příslušnou dálniční známku, zadáte údaje o vašem vozidle a vyberete, kdy má dálniční známka začít platit – automaticky vám to umožní zvolit termín až za 18 dní od nákupu. Následně zadáte vaše údaje a přecházíte k platbě. Vše je v češtině a velmi jednoduché. Stejný postup je i pro placení dodatečného úsekového mýta. Platnost svého dálničního kupón si můžete ověřit zde.

Mýto pro vozidla nad 3,5 tuny

Veškerá nákladní vozidla, autobusy a obytná vozidla nad 3,5 tuny jsou v Rakousku povinna platit mýto. Využívá se k tomu klasická palubní jednotka – buď funguje v režim Pre-pay, nebo Post-pay. Mýtný poplatek se zaznamená po projetí mýtné brány. Informace o mýtných sazbách zjistíte na webových stránkách správce, které jsou taktéž v českém jazyce. Na úsecích s úsekovým mýtným a na dálnici A12 pak platí zvláštní sazby mýtného.

Zdroj info: ASFINAG, GoMaut.
Zdroj médií: Depositphotos, ASFINAG.

Podobné články