PRÁCE 🧰

Dopravní předpisy v Rakousku zpřísní. Za překročení rychlosti bude hrozit zabavení a prodání auta

22. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem po Rakousku Dopravní předpisy v cizině

Smrtelné nehody, k nimž dochází kvůli překročení povolené rychlosti, jsou prakticky na denním pořádku. V Rakousku za tenhle přečin chtějí nezodpovědné řidiče trestat zabavením auta a jeho následným prodáním v dražbě.

Za překročení rychlosti bude v Rakousku hrozit zabavení auta

Články na téma dopravní předpisy v zahraničí:

  1. Dopravní předpisy Rakousko
  2. Dopravní předpisy Německo
  3. Dopravní předpisy Chorvatsko
  4. Dopravní předpisy Maďarsko
  5. Za překročení rychlosti bude v Rakousku hrozit zabavení auta - právě čtete
  6. Co vám u nás projde a v zahraničí ne?
  7. Co rakouští a němečtí policisté neodpouštějí?
  8. Bizarní zákony v Německu
  9. Jak vysoké pokuty vám hrozí při porušení dopravních předpisů v Rakousku? - již brzy

Neukázněným řidičům budou v Rakousku zabavovat auta?

Návrh, prostřednictvím kterého Rakousko dopravní předpisy výrazně zpřísní, představila koncem roku 2022 ministryně dopravy za Zelené Leonore Gewesslerová.

Ta navrhla, aby řidič, který povolenou rychlost překročí o 60 kilometrů v hodině v obci a o více než o 70 kilometrů v hodině mimo obec, přišel dočasně nejen o řidičský průkaz, ale na dva týdny i o auto.

Za překročení rychlosti bude v Rakousku hrozit zabavení auta

Mohlo by vás zajímat: Osobní automobily mohou v Rakousku jezdit v obci padesátikilometrovou rychlostí, mimo obec pak rychlostí 100 km/h a na dálnici 130 km/h. Šoférům, kteří výrazně překročí povolenou rychlost, aktuálně hrozí v Rakousku pokuta 5000 eur.

Auto jako nástroj zločinu

To ale ani zdaleka není všechno. Podle jejího návrhu budou moci úřady auto neukázněného řidiče prodat v dražbě tehdy, pokud byl kvůli výraznému porušení rychlostního limitu trestán už v minulosti nebo je už jeho první prohřešek mimořádně vážný.

Doporučení Portálu řidiče: Stejně jako na dodržování předpisů je třeba myslet také na své zdraví. Sjednejte si pro jistotu cestovní pojištění, ať vás na cestě nic nepřekvapí. Náročné vybírání cestovka z jednotlivých nabídek za vás zvládne online kalkulačka.

  Cestovní pojištění do Rakouska online

Podle deníku Die Presse by mohly nové postihy začít platit od poloviny příštího roku. Zmíněná ministryně ke zpřísnění stávajících předpisů nicméně dodala, že krajní řešení, jakým je zabavení automobilu, se týká ojedinělých případů lidí, u kterých se auto dá považovat za „nástroj zločinu“.

Za překročení rychlosti bude v Rakousku hrozit zabavení auta

Řidičák i SPZ vám můžou v Rakousku zabavit už i dnes

Stávající dopravní předpisy v Rakousku už i dnes počítají s přísnými tresty například pro účastníky nelegálních silničních závodů. Těm hrozí pokuta ve výši až 10 tisíc eur (skoro 243 500 korun) a policie jim dokonce může na tři dny odebrat klíčky od auta a tabulky se státní poznávací značkou, aby jim zabránila v další jízdě.

Rada na závěr: Pakliže chcete sebe i svůj vůz na cestu do Rakouska připravit co nejlépe, nezapomeňte na sjednání připojištění, které bude pokrývat rizika, jež vás mohou na cestách potkat. (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Využít k tomuto účelu můžete jak připojištění v rámci cestovka, tak krátkodobé havarijní pojištění. Za nás doporučujeme na pojištění nešetřit.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: ČTK.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články